İl Genel Meclisi Toplantısında komisyon tarafından hazırlanan raporla ilgili bilgi veren Şahin, Kargı’nın turistik özelliklerini anlattı. Kargı’nın zengin ormanlık alanları ve doğal güzellikleri ile Çorum’un en değerli doğa turizmi potansiyelini oluşturduğunu belirten Şahin, Kargı’nın; Dağcılık, Yön Bulma (Oryantiring), Atlı Doğa Yürüyüşü, Bisiklet Turizmi, Botanik Turizmi, Kamp Karavan Turizmi, Yayla Turizmi, Doğa Yürüyüşü (Trekking) gibi ekoturizm etkinliklerinin yapılmasına uygun olduğunu anlattı.

Abdullah Yaylası, Kargı Yaylası, Eğinönü Yaylası, Aksu, Göl, Örencik, Gökçedoğan Yaylalarının ekoturizm faaliyetleri için oldukça elverişli olduğunu söyleyen İkram Şahin, yapılacak altyapı çalışmalarının alanlarda basit düzenlemeler, yön ve bilgilendirme levhaları yapımı, koordinat çalışmaları ve tanıtım faaliyetleri ile bölgede ekoturizm faaliyetlerinin yaygınlaşmasının sağlanabileceğini kaydetti.

Kargı yaylalarında Kızılırmak Havzası Gastronomi ve Yürüyüş Yolu rotalarından 162 Km’lik bisiklet yolu ve 108 km’lik yürüyüş yolu tespit ve işaretlemeleri yapıldığına dikkat çeken Şahin, “Bu rotalar üzerindeki işaretlemelerin iki-üç yılda bir kez yenilenmesi bölgede yürüyüş yapacak kişilere kolaylık sağlayacaktır. Başköy’de özel sektör tarafından işletilen 10 adet bungolaw ev ve alabalık tesisi olan tesis sakin bir tatil yapmak isteyenler tarafından tercih edilmektedir. İlçede bu tür tesislerin arttırılması ve bölgeye gelmek isteyenlere farklı konaklama seçeneklerinin sunulması açısından gereklilik oluşturmaktadır. Kargı ilçesi Başköy yakınlarında bulunan Kızılcaoluk Şelalesi, Kargı Tatil Köyü’ne yakınlığı nedeniyle ziyaretçilerin uğrak noktalarındandır.

İlçede ki Kültür Varlığı olarak tescilli yapılardan Hacıhamaza Kalesi, Hacıhamza Sinan Paşa Cami, Hacıhamza Evleri, Menzil Han ve Hacıhamza Hamamı, Taş Mektep, Oğuz Köyü(Çobanpaşa) Camii ve Örencik Köyü Camii de ziyaret noktalarına dahil edilebilir.

Sonuç olarak Kargı ilçemiz oksijen deposu yaylaları, gökyüzünün mavisini kuşatan berrak göletleri, her mevsim farklı renklere bürünen gür ormanları, keşfedilmeyi bekleyen doğası, meşhur yiyecekleri, asırların birikimini günümüze taşıyan el sanatları ile ve yerel kültürüyle önemli bir turizm potansiyeline sahiptir” dedi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim