Böylelikle, Ankara bağlantılı her yere raylı sistemle gidilmesi olanağının sağlanacağını vurgulayan Murzioğlu, “Samsun-Çorum-Kırıkkale-Kırşehir-Aksaray-Adana-Mersin hattıyla, Karadeniz ile Akdeniz birleşmiş olacak” diye konuştu.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, 400 kilometrelik hızlı tren projesi tamamlandığında Ankara-Samsun arasının 2 saate düşeceğini kaydetti. Ayrıca, Samsun'u Mersin'e bağlayacak olan demiryolu projesinin de yatırım planına alındığını ileten Murzioğlu, "Bu proje Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak" dedi. Ankara-Sivas hızlı tren hattının 112'nci kilometresinden ayrılan ana hat, sırası ile Delice, Sungurlu, Çorum, Mecitözü, Merzifon, Havza ve Kavak'ı izleyerek Samsun'a ulaşan güzergahın 284 kilometre olduğunu aktaran Murzioğlu, "Bu hatla birlikte Samsun-Ankara arası yaklaşık 400 kilometreye düşecek. Ankara-Samsun hızlı tren çalışmaları hızlı ilerlesin diye proje ihaleleri üçe bölünmüştü. İhaleler bitti. Hızlı tren Samsun'dan Kırıkkale-Delice bağlantısına kadar gidecek. Hat tamamlandığında Ankara-Samsun arası 2 saat 15 dakikaya düşecek. Hattı kullananlar sadece Ankara değil, Ankara ile bağlantılı her yere hızlı bir şekilde ulaşma şansım bulacaklar" bilgisini verdi. Samsun'un taşımacılıkta çok şanslı bir yerde olduğunu ifade eden Murzioğlu, "Çünkü Samsun, kara, hava, demir ve denizyolu ağına sahip Türkiye'de üç ilden bir tanesi. Bizim bu yol akslarım çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Samsun- Amasya-Çorum-Kırıkkale-Ankara demiryolu hızlı tren hattı projesi, bölgenin kalkınmasına ve gelişmesine önemli katkılar sağlayacak yatırım. Tabii ki Oda olarak bu projenin yakın takipçisiyiz. Samsunumuz için hayati bir önem taşıyor. Sadece biz değil, tüm vatandaşlarımız bu projenin hayata geçmesini bekliyor" diye konuştu.

KISA SÜREDE KENDİNİ AMORTİ EDECEK

Ayrıca Mersin Limanı'nı Samsun Limanı'na kadar bağlayacak olan hattın ilk adımı olan Aksaray-Ulukışla hızlı tren demiryolu hattının da yatırım programına alındığını ileten Murzioğlu, "Hepimizin bildiği gibi, Bafra ve Çarşamba ovaları ile Çukurova, Türkiye'nin en önemli tarımsal alanları. Tarımın yanı sıra sanayi de iki liman kentinin ortak yönü. Akdeniz'den Rusya'ya gidip gelen ürünlerde özellikle Samsun Limanı çok büyük bir önem taşıyor. Samsun-Çorum, Kırıkkale-Kırşehir-Aksaray, Adana-Mersin hattı var. Karadeniz'i Akdeniz'e bağlayacak bu demiryolu birçok ilin ekonomisine katkıda bulunacak. Karadeniz Akdeniz limanları birbirine bağlanacak. Kısacası müthiş bir demiryolu ağı kurulacak. Bu projesinin gerçekleşmesi ile limanlara gelen ticaret malları kolayca taşınabilecek. Proje kısa süre içerisinde kendisini amorti edecek ve bölgemizin gelişmişlik düzeyini daha yukarı noktalara çekecektir" ifadelerini kullandı.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim