Türk basınına unutulmaz hizmetler veren merhum Nezih Demirkent’i saygıyla andıklarını belirten Genel Başkan Karaca, şunları söyledi:
“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’ne 10 yıl boyunca başkanlık yapan, uzun yıllar Hürriyet Gazetesi’nin genel yayın müdürlüğü görevini başarıyla yürüten ve Dünya Gazetesi’ni kurarak ekonomi gazeteciliğinin öncülüğünü üstlenen Nezih Demirkent, Türk basın tarihindeki sayılı duayen gazetecilerden biridir. Demirkent aynı zamanda, Anadolu’nun da örgütlülüğüne inanmış ve tüm meslek kuruluşlarımızı Basın Vakfı adıyla bir çatı altında toplamamıştır. Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı, içinde bulunduğumuz günlerde, merhum Demirkent’in gerçekleştirdiği özveri isteyen çalışmalarından güç alarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
1981 yılında kurduğu Dünya Gazetesi, onun bağımsız, tarafsız ve ilkeli habercilik anlayışı doğrultusunda kısa sürede ekonomi gazeteciliğinde marka olmuş ve çok sayıda başarılı gazeteciyi de Türk basınına kazandırmıştır. 11 Şubat 2001 günü aramızdan ayrılan meslek büyüğümüz Nezih Demirkent’i kaybedişimizin 15'nci yılında saygıyla anıyor, Basın Vakfı olarak, gazetenin İmtiyaz Sahibi kızı Didem Demirkent’in şahsında kurucusu olduğu Dünya Gazetesi ailesine bir kez daha başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz.”
NEZİH DEMİRKENT KİMDİR?
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin başkanlarından Nezih Demirkent, 50 yıl gazetecilik mesleğinin içinde bulundu. Uzun bir dönem TGC‘nin Başkan Yardımcılığı görevinde hizmet verdikten sonra 18 Kasım 1982 günü Başkanlığa seçildi. On yıl sürdürdüğü bu hizmetten, seçimde adaylığını koymayarak çekildi. Gazeteciler Sosyal Hizmetler ve Emeklilik Vakfını yönetti. TGC‘nin organı Bizim Gazete’nin aylık olarak yayımını başlattı. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu TGC Hikmet Memduh Kızılağaç Huzurevi ile TGC Basın Müzesi projelerini gerçekleştirdi. 1930 İstanbul doğumlu Nezih Demirkent Haydarpaşa Lisesi ve İ.Ü. Hukuk Fakültesi bitirdi. 1950 yılında Son Saat Gazetesinde mesleğe başladı. Yeni Sabah, Yeni Gazete ve Hürriyet’te, mesleğin çeşitli dallarında çalıştı. Hürriyet Gazetesinde Genel Müdürlük yaptı. Daha sonra Dünya Gazetesi’nin sahipliğini üstlendi. Fransızca bilen Demirkent'in, “Sayfa Sayfa Gazetecilik”,”Medya Medya” ve “Salı Yazıları” kitapları yayımladı. Işın Demirkent ile evli ve bir çocuk babası olan Demirkent, ayrıca Türkiye Gazete Sahipleri Sendikası’nın başkanlığını da yaptı. Demirkent, Basın Şeref Kartı taşıyordu.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim