Dün gerçekleştirilen etkinliğe İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erkan Elfaz Ermiş, Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Seçil Türksoy ve karabuğday ekimi yapan tarla sahibi emekli albay Ali Barçın’ın aynı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Etkinlikte ilk olarak kürsüye gelen tarla sahibi, emekli albay Ali Barçın, karabuğdayın tıbbî ve aromatik bitkiler grubuna giren ve glüten barındırmadığı için özellikle Çölyak hastalarının beslenmesinde çok değerli bir alternatif tahıl türü olduğunu belirterek, “İlk kez Çorum’da üretimini denemiş olmaktan ve iyi bir verim almaktan son derece mutluyum. Karabuğday üretimi konusunda verdikleri desteklerden ötürü Tarım İl Müdürümüz Sayın Erkan Elfaz Ermiş Bey’e çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erkan Elfaz Ermiş ise karabuğday üretiminin ülkemizde birkaç yıldır yapıldığını hatırlatarak, “Daha önce ithal etmek zorunda kaldığımız karabuğday, Çölyak hastaları için önemli bir besin kaynağı olmasının yanı sıra, kokulu bir çiçeğe sahip olmasından ötürü bal arılarının nektar toplaması için de çok caziptir. Biz Çorum’u tıbbî ve aromatik bitkiler merkezi hâline getirmeyi amaçlıyoruz. İlimizin bu alanda yeterli potansiyele sahip olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki yıllarda karabuğday üretimini de yaygınlaştırmak ve ithalata bağımlılıktan kurtulmak istiyoruz.” diye konuştu.

Son olarak söz alan Çorum Çölyak Derneği Başkanı Hacer Kesi de Çölyak’ın glüten alerjisi olduğunu ve bu hastaların yaşamlarını sürdürebilmeleri için glütensiz tahıllar tüketmeleri gerektiğini hatırlatarak, “Bu bağlamda glüten içermeyen karabuğday, Çölyak hastaları açısında çok büyük bir öneme sahip. Yerli üretime ihtiyacımız vardı. Karabuğdayın bugün burada hasadının yapılacak olması ve bundan sonra Çorum’da üretilecek olmasını son derece önemsiyorum. Bu nedenle Tarım İl Müdürümüz Erkan Elfaz Ermiş ile tarla sahibi Sayın Ali Barçın’a çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Biçerdöverle karabuğday hasadı yapılmasının ardından Tarhan Köyü’ndeki Tarla Günü, konuklara dondurma ikramıyla sona erdi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim