İnternetten satılan ürünlere de sıkı denetim gelirken, TV ve radyo satışlarına yasaklama gelebilecek. Firmalar artık, tedarik zincirinin adını ve adresini ürünün takibini kolaylaştıracak şekilde kaydedecek.

TESTLER ARTACAK

Kamu kurumları, piyasaya sunulan ürünleri depolar, nakil araçları, işyerleri ve üretim tesisleri de dahil olmak üzere gerekli görülen yerlerde denetleyebilecek. İthalatçı firmalar ürünün montaj, kullanım ve güvenlik kurallarının tüketicinin anlayacağı şekilde Türkçe olmasını sağlayacak. Üretici ve ithalatçı, piyasada bulundurulan ürünlerden numune alarak test edecek.

10 GÜNLÜK SAVUNMA

Kamu kurumu, riskli ürüne ilişkin nihai kararı vermeden önce işletmeciye 10 günden az olmayacak şekilde savunma için süre verecek. Kamu kurumları, piyasadaki riskli ürünler için şikayetlerin ulaştırılabileceği ve bilgi alınabileceği bir Ürün Güvenliği Yardım Masası oluşturacak. Piyasada satılan üründeki riskin durumuna göre, ürünün geri çağrılması istenebilecek.

GİZLİ DENETİM

Ürünün geri çağrılma masraflarını da satıcı firma üstlenecek. Kanuna aykırı hareket edenlere, 250 bin liraya kadar idari para cezası verilebilecek. Bakanlıklar, insan sağlığı nedeniyle şirketlere ait ticari sırları ifşa edebilecek.

Kamu kurumları, gerçek kimliklerini gizleyerek aynı vatandaş gibi internet, TV ve radyo satışlarından alışveriş yaparak ürünlerden numune alacak.

(haberler.com)

Editör: TE Bilisim