TZOB Başkanı Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2016 yılı Kasım ayında 2015 yılı Kasım ayına göre son aylarda ihracatta yaşanan olumlu gelişmeler nedeniyle tavuk yumurtası üretiminin yüzde 12 artışla 1 milyar 408,1 milyon adetten 1 milyar 577,5 milyon adede çıktığını belirtti. 2016 Kasım ayında ihracatın 2015 yılı Kasım ayına göre kanatlı eti ve ürünlerinde yüzde 7,5 gerilediğini, yumurta ihracatında Kasım ayında yaşanan yüzde 25,1’lik artışın Ocak-Kasım dönemdeki kaybı gidermediğini vurgulayan Bayraktar, yumurta ihracatının 26 milyon dolardan 31,4 milyon dolara çıktığını, kanatlı eti ve ürünlerinin ihracatının ise 35.6 milyon dolardan 30,8 milyon dolara gerilediğini bildirdi.

Bayraktar; “Kanatlı eti ve ürünlerinde Ocak-Kasım dönemi ihracatının 415,3 milyon dolardan 320,4 milyon dolara gerilemesi üretim rakamlarını da etkiledi. 11 aylık dönemde ihracattaki gerileme yüzde 22,9’u buldu. Son aylarda ihracatta yaşanan olumlu gelişmelere rağmen yumurta ve yumurta ürünlerinde Ocak-Kasım döneminde ihracat 245,4 milyon dolarla, 2015 yılının Ocak-Kasım dönemindeki 253,4 milyon doların altında kaldı. İhracattaki gerileme yüzde 3,2 oldu” dedi.

“YENİ STRATEJİ BELİRLENMELİ”

Kanatlı sektörünün milyonlarca kişiye istihdam oluşturan, çok büyük miktarlarda üretim yapan, yüz milyonlarca dolar döviz girdisi sağlayan bir sektör olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şöyle devam etti: “Ülkemizde son teknolojiyi en iyi kullanan sektörlerinin başında kanatlı sektörü gelmektedir. Ülke içi tüketim belli noktalara ulaşmıştır. Sektörün kapasitesi ülke ihtiyacının çok üzerindedir. İhracattaki tıkanmalar sektörü zor durumda bırakmaktadır. Yaraları sarabilmemiz için yeni bir ihracat stratejisi belirlenmelidir. İhracat yapmak ve bu ihracatı sürekli artırmak zorundayız. Dünyada çok büyük miktarlarda kanatlı eti ve kanatlı ürünleri, yumurta ve yumurta ürünleri talebi var. Bu talep değerlendirilmeli, başta Ortadoğu olmak üzere yakın pazarlara yoğunlaşılmalıdır. Yeni pazarlara girmenin yolları aranmalı, mevcut pazarlarda pazar payımızı artırıcı tedbirler alınmalıdır. Özellikle bu kapsamda; yüksek maliyetten kaynaklı rekabetteki dezavantajlarımızı ortadan kaldıracak, ihracatı destekleyecek tedbirlerin hayata geçirilmesi önemli bir adım olacaktır.”

“RUSYA’YA YÖNELİK İHRACAT ARTACAK”

Düzelen ilişkilerin Rusya’ya yönelik ihracatı artırmasını beklediklerini ifade eden Bayraktar, “Milyonlarca hacının ziyaret ettiği Suudi Arabistan, tavuk etini bizden değil Brezilya’dan alıyor. Kanatlı eti ve kanatlı ürünleri, yumurta ve yumurta ürünlerinde Suudi Arabistan ve Ortadoğu’ya ihracat mutlaka artırılmalı; ihracatta Afrika ülkeleri, Gürcistan gibi ülkelerde de pazar payımızı artırıcı destekler hayata geçirilmelidir. Rusya ile düzelen ilişkilerin bu ülkeye yönelik kanatlı ürünleri ve yumurta ihracatını artırmasını bekliyoruz. Bu pazarlara özel teşviklerle daha fazla açılmalıyız. Bunun dışında Çin’in tavuk ayağı ihracatımıza uyguladığı kısıtlamaların kaldırılması yönündeki girişimlerin sonuçlandırılması ve buraya tekrar ihracatın sağlanabilmesi, Japonya ile yapılan görüşmelerin de tamamlanarak bu ülkeye ihracatın sağlanması sektör açısından önemlidir. Avrupa Birliği hala çiğ tavuk ihracatımıza yasak uygulamaktadır. Bu konuda da aradaki pürüzlerin kaldırılmasına ve somut adımların atılmasına ihtiyaç vardır” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim