İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya ve siyasi partilerin meclis grup başkanları yaptıkları ortak açıklamada; Çorum’da kanalizasyonu olmayan ayrıca kilit taşı döşenmeyen köy kalmayacağını dile getirdi.
Basın açıklamasında konuşan Halil İbrahim Kaya, daha önce köylerin kanalizasyon eksiğinin tamamlanacağı ayrıca kilit taşı olmayan köy kalmayacağına dair söz verdiklerini belirterek. Bütçeden ayrılan para ve valiliğin desteği ile güzel bir çalışma yapıldığını kanalizasyon sıkıntısı bulunan köylerde çalışma yapılacağını ve kilit taşı durumu %65’den az olan köyün de kalmayacağını dile getirdi. Büyük bir heyecan içinde olduklarını vurgulayan Halil İbrahim Kaya, Çorum’un makus talihini yeneceklerini belirtti. Çorum’da 170 kadar köyde kanalizasyonun olmadığını ve kanalizasyonun olmadığı yerde çağdaşlıktan ve kültürden söz edilemeyeceğini anlatan Kaya, bu durumun herkesi incittiğini kaydederek 2016 yılı sonu itibariyle kanalizasyonu olmayan köy kalmayacağını söyledi. Kanalizasyonu olmayan köylerde kilit taşı da döşenemediğini söyleyen Halil İbrahim Kaya, köylerdeki kilit taşı oranının %65’den aşağı olmayacağını ifade etti. Köylerin toz topraktan kurtarılacağını belirten Kaya, “harcanacak ödeneğin 10 milyon lirasını valilik karşılayacak. Toplamda 40 milyon liralık iş yapacağız ancak bunun karşılığında 32 milyon liralık bir harcama yapacağız. Yılsonuna kadar verdiğimiz sözü yerine getireceğiz” dedi.
Kanalizasyon sistemi olmayan bazı köyler de bulunduğunu söyleyen İl Genel Meclisi Başkanı Kaya, bu köylerin içme suyu göletlerinin sınırları içinde bulunduğunu ve DSİ tarafından bu köylere arıtma yapılacağını vurguladı. Kanalizasyon sistemi yapılacak köyler arasında nüfusu sınırların altında olan yerlerin de bulunduğuna dikkat çeken Kaya bu yerlere de plastik borularla bireysel fosseptikler yapılacağını ifade etti.
Parke taşı döşeme programı kapsamında ilçelere ayrılan ödenekler şöyle:
Alaca 2 milyon 790 bin 625, Bayat 2 milyon 350 bin, Boğazkale 453 bin 125, Dodurga 571 bin 875, İskilip 4 milyon, Kargı 2 milyon 996 bin 875, Laçin 371 bin 875, Mecitözü 1 milyon 937 bin 500, merkez 6 milyon 696 bin 875, Oğuzlar 415 bin 625, Ortaköy 415 bin 625, Osmancık 3 milyon 418 bin 750, Sungurlu 4 milyon 21 bin 875 ve Uğurludağ 809 bin 375 lira.



KURS BİTİRENLERİN EKONOMİYE KATKISI ARAŞTIRILACAK
İl Genel Meclisi üyeleri Arif Çamiçi ve Yusuf Kaya; Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü’nde yaz döneminde çok sayıda proje uygulandığını ifade ederek, halkın eğitici, öğretici kurslardan yararlanıp yararlanmadığı, hangi kursların açıldığı, katılımın ne olduğu ve bu kursları bitirenlerin iş gücü ve ekonomiye katkılarının ne olduğu konusunda bilgi verilmesini istedi.
Konu incelenmesi amacıyla Eğitim ve Sosyal İşler Komisyonu’na havale edildi. (Erkan BAYATLI)

TEKNOKENT’TE İL GENEL MECLİSİNİ ÖMER ARSLAN TEMSİL EDECEK
İl Özel İdaresi’nin %1 ortağı olduğu “Çorum Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş.’nin 2013, 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin olarak 14.07.2016 tarihinde yapılacak olan olağan genel kurul toplantısında İl Özel İdaresi’ni Genel Sekreter Ömer Arslan temsil edecek. İl Genel Meclisi Toplantısı’nda yapılan görüşmede Ömer Arslan’ın Ömer Arslan’ın il Özel İdaresini temsilen görev almasına oy birliği ile karar verildi.

GENÇLİK SPOR MÜDÜRLÜĞÜ 28 BRANŞTA FAALİYETİNİ SÜRDÜRÜYOR
İl Genel Meclisi Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Erhan Akar, Gençlik Hizmetleri ve Spor il Müdürlüğü projeleri ile ilgili meclis üyelerine bilgi verdi.
Bu yıl İl Spor Merkezlerinin; atletizm, badminton, basketbol, bilardo, bisiklet, bocce bowling ve dart, boks, jimnastik, güreş, halk oyunları, halter, hentbol, futbol, judo, karate, kick boks, masa tenisi, muay thai, okçuluk, oryantiring, satranç, taekwondo, tenis, voleybol, wushu, yüzme, özel sporcular ve izcilik faaliyetleri ile 28 branşta faaliyetlerine devam ettiğini belirten Akar, ayrıca; Osmancık’ta voleybol, badminton, futbol ve güreş branşlarında, Sungurlu da güreş ve voleybol, İskilip’te güreş ve voleybol, Alaca’da judo faaliyetleri yapıldığını dile getirdi.
2015/2016 İl Spor Merkezi çalışmalarına 2015-2016 yılları arasında 7204 sporcunun katıldığını söyleyen Erhan Akar, Mahmut Atalay Gençlik Merkezi 2016 Yılı Gezi, Kulüp, Kamp etkinliklerine 1426 öğrencinin katıldığını, faaliyetlere ise toplamda 8630 Sporcu ve öğrencinin katıldığını dile getirdi.

TSO’NUN ÜYE SAYISI 4860
İl Genel Meclisi Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Mesut Tuğrel, Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nın çalışmalarını anlattı. Komisyon tarafından hazırlanan raporu okuyan Tuğrel, Çorum Ticaret Sanayi Odası’nın 4860 üyesi bulunduğunu vurguladı. TSO’nun toplum yararına birçok kültürel faaliyeti bulunduğunu söyleyen Tuğrel, bu faaliyetler içerisinde İhtiyaç sahibi öğrencilere eğitim döneminde kırtasiye giyim yardımında bulunmak, İhtiyaç sahibi ailelere gıda ve ihtiyaç yardımı sağlamak. Çorum Hitit Vakfı üzerinden ihtiyaç sahibi öğrencilere burs sağlamak, Üniversite Sanayi işbirliği ile eğitim, seminerler ve konferanslar vermek. İlimiz Sanayi ve Ticaretine katkıda bulunmak gelişimin sağlamak amacı ile Mülkiyeti TSO ya ait fuar alanında Yöresel Ürünler, Tarım Hayvancılık, Ticaret ve Sanayi fuarları Üniversite, Belediye gibi kurum etkinlikleri düzenlemek. İlimiz OSB de Mesleki ve Teknik Eğitim Lisesi kurulması, yapılması eğitime başlamasının sağlanması, Oda bünyesinde faaliyet gösteren Türk sanat müziği korosu ile halka yönelik konserler düzenlemek, Oda bünyesinde genç ve kadın girişimcilere iş alemine işveren ve çalışan olarak kazandırılması için eğitim ve projeler yürütmek. Ülkemiz genelinde olan doğal afetler veya mülteciler için yardım kampanyaları düzenlemek yardım toplamak ve gerekli yerlere ulaşmasını sağlamak. Ayrıca İş ve Ticaret hayatına katkı sağlamak amacı ile dergi çıkartmak, Ülkeler arası ekonomi günleri düzenlemek gibi daha birçok faaliyetleri bulunduğunu anlattı. (Erkan BAYATLI)

ANIZ YAKANA 220 LİRA CEZA
Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Mehmet Tatlısu anız yakmanın zararları konusunda meclis üyelerine bilgi verdi.
Hasat sonrası tarlada kalan bitki saplarının bir değeri olmadığı için; böcekleri ve zararlıları yok etmek, çeşitli hastalıkları önlemek, için toprak işlemede kolaylık sağlamak ve ikinci ürünü ekmek için anızın çok kolay, çabuk ve masrafsız şekilde yok edilmesini sağlamak ve gelecek yıl nadas bırakmamak için çiftçilerin anız yaktığını ifade eden Tatlısu, anız yakarak, topraktaki milyarlarca bakteri, organik materyaller, toprağın nemliliği ve verimliliğinin düşürüldüğünü, toprağın yapısının bozulması nedeniyle de çiftçinin ekonomik zarara uğradığını ifade etti.
Anız yakanlara 40,87 TL idari para cezası verildiğini söyleyen Mehmet Tatlısu, anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda cezanın beş kat artırıldığını cezalı duruma düşmemek için anızların yakılmaması gerektiğini kaydetti.
Ormana bitişik hububat tarlalarında, hasat yapıldıktan sonra 5-10 metre genişliğinde pullukla sürülmüş bir alan oluşturulması gerektiğini dile getiren Tatlısu, orman içi ve kenar tarlalarda anız, ot, çalı yakılmasına izin verilmediğini, aksine hareket edenleri muhtarların, Jandarma ve Orman İşletme Müdürlüğü’ne bildireceğini vurguladı.
Anız yangınları riskinin fazla olduğu yerlerde, gerektiğinde tarla sahipleri tarafından hasattan sonra pullukla sürülmek suretiyle emniyet şeridi ile çevirmeyen çiftçilere yangın çıkması durumunda Kabahatler Kanununa göre 219,61 tl idari para cezası uygulanacağını belirten Tatlısu, “İlimizde yangıların çok görüldüğü ilçelerimiz Alaca, Sungurlu, İskilip ve Bayat sıralanmaktadır. Bu cezai yaptırımlar; Müsebbiplerin belirlenememesi, tutanağın tutulamaması, denetimin yapılamaması gibi nedenlerden dolayı hayata geçirilemiyor.
Arazi sahipleri ve araziyi kiralayanlar ekim, ilaçlama ve hasatta dikkatli oldukları gibi anızda da sorumluluklarını yerine getirmeleri için bazı yükümlülükleri de üstlenmesi gerekmektedir. Bu yükümlülük arazilerin hasat yapıldıktan sonra tarlaların kenarları pullukla bütün arazilerin kenarının sürülmesi ve yanan bölgenin sınırlı kalmasını sağlamak ve müsebbibi belirlemektir.
Bu önlem alınması durumunda ikinci bir araziye yangının sıçraması pek olası değildir” dedi. (Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim