Kan teminin insan hayatı açısından zorunlu ihtiyaç olduğu gerçeğini benimsetmek ve bu konuda farkındalık yaratmak amacıyla, İl Sağlık Müdürlüğü İdarecileri ve çalışanları tarafından Türk Kızılay’ına kan bağışında bulunuldu. Kan Bağışı Kampanyasına, İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Yücel, İl Sağlık Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri sağlık çalışanları katıldı.
Gelişmiş ülkelerde; nüfusun%5’inin kan bağışında bulunduğunun belirtildiği açıklamada Türkiye’de bu oranın % 2,5 civarında olduğu belirtildi. Gönüllü kan bağışı sayısının yetersiz kalması nedeniyle kan ihtiyacının tamamının karşılanamadığının dile getirildiği açıklamada, gönüllü kan bağışı ile karşılanamayan kısmın, hastane kan merkezleri tarafından çoğunlukla replasman, kana kan, zorunlu yöntem ile karşılandığı anlatıldı.
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şunlar denildi: “Türk Kızılay’ı 7 Kasım 2013 tarihinde T.C. Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içinde TÜRKÖK Projesi’ne imza atmıştır.
TÜRKÖK’ ün amacı, Ulusal Kemik İliği Bankası oluşturarak Türkiye’de ve Dünyada kemik iliği veya kök hücre nakli olmayı bekleyen hastaların yararlanabilmesi ve tedavi olabilmesini sağlamaktır.
Kızılay Kan Merkezince “Bir Kan Bir Fidan Projesi” hayata geçirildi.
Orman Bakanlığı ve Türk Kızılay’ı işbirliğinde yürütülecek ‘Bir Kan Bir Fidan’ Projesi’ kapsamında Türk Kızılay’ına yapılacak her kan bağışı karşılığında bir fidan dikilmektedir.
Sarmaşa civarındaki ağaçlandırma sahasında 12.150 adet fidan toprakla buluşturulmuştur.
Türk Kızılay’ı “Bir Kan Bir Fidan Projesi ile 18-50 yaş aralığında sağlıklı olan her bireyi Gönüllü Verici Merkezlerine kan bağışçısı olamaya davet ediyor. Kan bağışçısı olduktan sonra bir dikili ağacınızın olacağı unutulmamalıdır.
Kan vermek karşılık beklemeden yapılacak en büyük iyiliktir.
Kan vermek bir insanın hayatını kurtarmaktır. Bugün başkasının yarın ise bizim ve yakınlarımızın kan ihtiyacı olabileceği unutulmamalıdır.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim