“Bıçak parası” şeklindeki benzetmenin kamuoyunda yanlış bir algıya sebep olduğunu vurgulayan Hacı Özgün, “Ancak gerçek şudur ki; aşılamalarda alınan ücretler Yönetmelik dâhilinde alınan tamamen yasal ücretlerdir ve küçükbaş hayvan başına 0,25 TL, büyükbaş hayvanlarda ise 0,75 TL ücret alınmaktadır.” dedi.

Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Özgün, veteriner sağlık hizmetleri çalışanlarının pek çok sorunu bulunduğunu belirterek, şu görüşleri dile getirdi:

“Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yapmış olduğu ‘Bıçak parası kaldırıldı’ şeklinde açıklamasının, Sayın Bakanımızın yanlış bilgilendirilmesinden kaynaklandığını düşünmekteyiz.

Çünkü sahada çalışan Kamu Veteriner Hekimleri operasyon yapmamakta, yalnızca aşılama ve küpeleme çalışmaları yapmaktadırlar. Ayrıca ‘bıçak parası’ deyimi, kamuoyunda haksız bir ücret alınmış algısı oluşturmakta ve ayrıca yüksek ücretler alındığı izlenimi oluşturmaktadır. Ancak gerçek şudur ki; aşılamalarda alınan ücretler Yönetmelik dâhilinde alınan tamamen yasal ücretlerdir ve küçükbaş hayvan başına 0,25 TL, büyükbaş hayvanlarda ise 0,75 TL ücret alınmaktadır.

Bakanlıkta görevli Veteriner Hekimlerin sahada yapmış oldukları aşı uygulamalarında aldıkları el emeği ücretlerinin kaldırılmasının, Bakanlığın uyguladığı bulaşıcı hastalıklarla mücadele noktasında olumsuz etkilere neden olacağını düşünmekteyiz. Sahada aşı uygulayan meslektaşlarımız, mesai mefhumu gözetmeksizin hastalıklarla mücadele etmekte, zoonoz hastalıklar, travma, yaralanma, trafik kazası gibi birçok risk alarak bu hizmetleri yürütmektedir. Aşılamalardan aldıkları düşük meblağlardaki el emeği ücretlerinin, bu emekleri karşılaması mümkün olmasa da personel motivasyonunu sağlamaktadır.

Sahada çalışan arkadaşlarımızın çoğu Brucella hastalığına yakalanmış, belki bazıları Tüberküloz hastalığı ile mücadele etmekte ve halen türlü zoonoz hastalıklarla içiçe mücadele etmektedirler. Sığırlardan tekme yemeyen, köpek tarafından ısırılmayan, ellerine enjektör batırmayan ve çeşitli travmalara maruz kalmayan meslektaşımız yok denecek kadar azdır. Hatta aşılama yaparken başına aldığı tekme nedeniyle hayatını kaybeden Veteriner Sağlık Teknisyenini ve aşılama çalışmasına giderken trafik kazasında hayatını kaybeden meslektaşlarımız olduğunu da biliyoruz.

Zaten 2008 yılından itibaren Veteriner Hekimlerden ‘Fiili Hizmet Tazminatı’ hakkı kaldırılmış, iş riski bu kadar yüksek olmasına rağmen bu hak tekrar geri verilmemiştir.

Sahada aşılama yapan Veteriner Hekimler, sırf Bakanlığımızın aşılama hedeflerine ulaşabilmek için, 1 hayvan dahi olsa köylerin en ücra yerinde bulunan ahırlara gitmektedirler. Program yetişmeyeceği zamanlarda hafta sonları, mesai dışında çalışmaktadırlar. Şoför eksikliği olan İlçe Müdürlüklerinde Kaymakamlık ve Valiliklerden şoförlük Oluru alarak risk altında araç kullanmaktadırlar. Tüm bu riskleri alarak, ailesine ayıracağı zamandan feragat ederek, hayvan pisliğinin içinde sürekli arazide çalışan bir personelin, masa başında veya bilgisayar başında tertemiz kıyafetleri ile çalışan bir personelden farkı olmalıdır.

Bu ücretlerin kaldırılması, şoförlük Olurlarının iptal edilmesine, hafta sonları ve saat 17:00 den sonra aşılama yapılmamasına neden olacak, Bakanlığımızın yıllarca planlayıp, uğraşıp, uygulamaya koyduğu Şap Hastalığının Eradikasyonu, Mavidil, Lumpy Skin Disease, PPR, Brucella, Tüberküloz, Kuduz vb türlü hastalıklara mücadele ve kimliklendirme çalışmalarını sekteye uğratacaktır. Yıllarca hem Bakanlığın hem de sahada uğraşıp didinen Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Teknisyen/Teknikerlerinin emekleri heba olacaktır.

Esasında bizler de, kamuda çalışan meslektaşlarımızın direk olarak hayvan sahiplerinden ücret almasına karşıyız. Meslektaşımızın aşılamadan sonra hayvan sahiplerinin kapısında ücret istemesini ve beklemesini uygun bulmuyoruz. Ancak, sahada çalışan meslektaşlarımızın emeklerinin, hayvan sahiplerinden değil de Bakanlıkça karşılanması, yapılan aşılamalar için icmal düzenlenerek Hayvan Hastalık Tazminatı adı altında maaşlara yansıtılması ya da Doktorlarda olduğu gibi Döner Sermaye tarafından karşılanması (Maaşlardan mahsup edilmeden) gibi yöntemlerle verilmesi gerekmektedir.

Hem ‘Fiili Hizmet Tazminatı’ hem de ‘El Emeği Ücretleri’ konusunda, kamuoyu oluşturmak zorundayız. Çünkü Veteriner Hekimler sahada yalnızca aşılama yapmıyorlar. ‘Sağlıklı Hayvan - Sağlıklı Gıda’ ilkesince hareket etmekte ve insanımıza sağlıklı gıda temin edilmesine hizmet etmektedirler. İster kamuda, isterse özel olarak çalışsın, Veteriner hekimlerin haklarını her platformda savunmak durumundayız.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim