İl Genel Meclisi’nin Şubat ayı son toplantısı önceki gün Halil İbrahim Kaya yönetiminde yapıldı. Toplantıda gündem maddelerine geçilmeden önce Yusuf Kaya, Yurdanur Özzehinli ve Hacı Mustafa Şimşek tarafından gençlerin uğrak yerleri haline gelen internet kafelerin araştırılması ile ilgili önergesi Gençlik ve Spor Komisyonu’na; Yurdanur Özzehinli ile Arif Çamiçi’nin erezyon ve çölleşmenin araştırılması önergesi de Araştırma ve Geliştirme (ARGE) Komisyonu’na havale edildi.

Çorum merkez Kutluca Köyü’nde güneş enerjisine dayalı enerji üretim alanı  (Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Üretim Tesisi Alanı) olarak planlanmasına yönelik plan müellifince hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı ve açıklama raporlarının incelenmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu'na havale edildiği toplantıda “İl Özel İdaresi, yol yapımlarında kamulaştırma işlemi yapmakta mıdır? Kamulaştırma işleminin ortalama maliyeti nedir? Bu konunun hukuki boyutu nedir” şeklindeki önerge uyarınca Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ali Sami Odabaş, “kamulaştırma nedir?", "kamulaştırma nasıl yapılır?", "kimler kamulaştırma yapabilir", "kamulaştırma işleminin ortalama maliyeti nedir?", "konunun hukuki boyutu nedir?" gibi konularda teknik bilgiler verdi.

Köy yollarında yapılacak kamulaştırma işlemlerinin Kıymet Taktir Komisyonu'nun tarla vasıflı ve üzerinde yapı bulunmayan taşınmazlar için kıymet taktiri ortalama olarak metrekare bedeli 2-10 TL olacak şekilde değişkenlik gösterdiğini anlatan Odabaş, sadece mevcut yolların kamulaştırma problemlerinin çözülmesi için bile 48 milyon liralık bir kaynağa ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Yeni yolların yol ağına alınmasının problemi artıracağını söyleyen Odabaş ayrıca il sınırları içindeki tüm köyler ve bağlılarının ulaşımını sağlayan tüm yolların İl Özel İdaresi yol ağında olduğunu sözlerine ekledi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim