Türkiye Kamu Sen Çorum İl Temsilcisi M.Fatih Gök, 2013 Ağustos’unda imzalanan toplu sözleşmenin memurlar ve emekliler adına adeta bir Sevr Anlaşması olduğunu belirterek, memurların haklarının masa başlarında gasp edildiğini, sorunlarının yok sayıldığını; 2 milyon 600 bin memur ve 1 milyon 900 bin emeklinin adeta pazarlandığını ifade etti.
Toplu sözleşme masasının, memurlar adına pazarlık yapılan yer olduğunu belirten Gök, kapalı kapılar ardında, herkesten saklanarak neyin pazarlığının yapıldığı ise hâlâ muamma olduğunu söyledi. Toplu sözleşmeyi memurun yerine sahibinin sesi olanların imzaladığını kaydeden Gök, toplu sözleşmenin, memur ve emeklilerinin tam 730 gününü çaldığını dile getirdi.
Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırının %9,4, dört kişilik ailenin insanca yaşayabileceği en düşük harcama tutarı olan asgari geçim sınırının %10,9, açlık sınırının ise %9,8 yükseldiğini anlatan Gök, PTT önünde yaptığı basın açıklamasında istatistiklere yansıyan enflasyonun %8, cebe yansıyan enflasyon oranının ise en az %10 olduğuna dikkat çekti.
Geçen yıl dört kişilik bir aile için yapmak zorunda olduğumuz temel harcamalar tam 403 lira arttı.
Yaşanan bu erime ortalama olarak maaşlarda %12,56’ya denk geldiğini vurgulayan Fatih Gök, bu nedenle %12 ek zam istediklerini belirtti.
Gerçekler ortadayken hem malum sendikanın, hem de iktidarın pişkin açıklamalarının akıllara zarar verdiğini anlatan Türkiye Kamu Sen Çorum İl Temsilcisi M.Fatih Gök, “Başbakan, ‘Memurlara %17 zam verdik’ diyor, Maliye Bakanı, ‘%8,5 zam verdik’ diyor.
Ortalama memur maaşını Maliye Bakanlığı yaklaşık 2 bin 700 lira olarak hesaplıyor. Biz diyelim ki, 2 bin 500 lira. Başbakan’ın dediği gibi memura %17 zam yapılması için, 425 lira zam almamız gerekir.
Soruyorum, 2014’de 425 lira zam alan var mı? Yok Maliye Bakanı’nın dediği gibi %8,5 zam yapılması için, 213 lira zam almamız gerekir. Soruyorum, bu kadar zam alan var mı? Yok Yahu ne menem bir 123 liraymış ki, tam 1,5 yıldır Devletin bütün resmi kurumları teyakkuza geçti ama şu 123 liranın memur maaşına ne oranda yansıdığını hesaplayamadı” dedi.
Kelime oyunları yaparak kamu çalışanlarını kimse kandırmaya ve aldatmaya kalkmaması gerektiğini dile getiren Gök, “2014 yılı borç yükü ve geçim sıkıntısıyla geçiren memurlar tüm gerçeklerin farkındadır. Kamu çalışanları, çalınan 730 günün 365’ini, bin bir güçlük içinde, biraz daha borç batağına saplanarak, kredi kartına yüklenerek, yediğinden, içtiğinden keserek, çocuğunun harçlığından kısarak, soğukta üşüyerek geçirdiler.
Geçtiğimiz yıl, bizleri 123 liraya mahkûm edenler, bu yıl da %3+3’e mahkûm ediyorlar. Memurları enflasyonun altında ezdiniz. Biliniz ki, memurlar bir darbeyi daha kaldıramaz.
Ekonomi iyi yolda, istikrar sürüyor, enflasyon düşüyor masalı, çarşı pazardaki gerçek fiyatlarla kâbusa döndü.
Hükümet, her yıl hedef enflasyonu bilinçli olarak düşük göstererek memurlarımızı düşük ücret artışına mahkûm ederken, milletimizi zorunlu harcamalarında dahi enflasyon canavarına teslim ediyor.
İktidar, 10 yıldır hiçbir enflasyon hedefine ulaşamadı. Bütün hesaplarında yanıldı.
Bu yıl da enflasyon hedefi tutmayacak.
Geride kalan sürede, bir zamanlar fakirin yemeği olan kuru fasulye, pilav lüks gıda maddesi haline geldi. Kırmızı etin yalnızca adı kaldı. Sebze, meyve el yakıyor. Bugün memurlarımız sözde zamlı maaşlarını aldılar ve acı gerçekle bir kez daha yüzleştiler. Biz, Türkiye Kamu-Sen olarak 2013 Ağustos’undan beri, gerçekleri dile getiriyoruz. İmzalanan toplu sözleşmenin defolu olduğunu, memurların haklarının gasp edildiğini ifade ediyoruz. Biz istiyoruz, herkesten önce onlar karşı çıkıyor.
Ama iş konuşmaya geldiğinde, sendikacıyız diye ortalıkta dolaşıyorlar.
Bir yılda ailenin zorunlu harcamaları 403 lira artmışken, 123 lira zamma “Evet” diyenler,
Hizmetlileri yok sayanlar, 4/C’lilere; vekil ebe, hemşire, imam ve aile sağlığı elemanlarına üvey evlat muamelesi yapıp kadroya geçirmeyenler, öğretmeni, akademisyeni, sağlık çalışanını, maliyeciyi, adliye çalışanını unutanlar, postacıya, ormancıya, belediye çalışanına, diyanet çalışanına kör bakanlar, emeklileri, ek gösterge sorunlarını, ek ödeme sorunlarını, fazla mesaileri, döner sermayeleri bir kenara bırakıp, 2 gün içinde memuru masada satıp kaçanlar, ‘Ben sendikacıyım’ diyemezler” dedi.
Memur ve emeklilerin kayıplarının telafisi hayati derecede önemli olduğunu anlatan Gök, %12 ek zam talebini sonuna kadar dile getireceklerini ve memurların haklarını soruna kadar müdafaa edeceklerini vurguladı.
Yapılan konuşmanın ardından memurlar bordrolarını yırtarak geri dönüşüm kutusuna atarken bazı memurlar da bordrolarını yaktı.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim