Söz konusu zammın, kamu emekçilerinin daha da yoksullaşmasına neden olduğunu iddia eden Ertuğrul Alper, belirterek, “Üç dönemdir AKP ile sendikası Memur-Sen arasında imzalanan satış sözleşmelerinin kamu emekçilerine getirisinden çok götürüsü olmuştur. İmza altına alınan buçuklu zamlar, kamu emekçilerinin beklentilerini karşılamak bir yana, sadece 2017 kayıplarını dahi karşılamaktan uzaktır. Bu nedenle biz emekçiler ek zam talep ediyoruz.” diye konuştu.

BES Şube Başkanı Ertuğrul Alper, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

“Kamu emekçilerinin iş yerine gitmek için katlandığı yol parasını ya da iş yerinde yediği öğlen yemeği maliyetini bile karşılamaktan uzak maaş artışları kamu emekçilerine kazanım diye yutturulmaya çalışılmaktadır.

Mevcut tablo kamu emekçilerinin yüzde 99’unun yoksulluk sınırı altında maaş aldığını göstermekle birlikte en düşük memur maaşının 2.800 TL olması maaşların açlık sınırı rakamlarına doğru yaklaştığını göstermektedir.

Kamu emekçilerinin gerek maaş artışlarında, gerekse de kayıplarının karşılanmasında veri olarak alınan enflasyon hesaplamaları emekçileri yoksullaştırmanın aracı hâline gelmiştir. Enflasyon hesaplamasında oluşturulan sepette, emekçilerin başta gıda ve barınma olmak üzere zorunlu harcamalarının payı bilinçli olarak düşük tutulmaktadır. Bunca müdahaleye rağmen enflasyon rakamlarında “%12” gibi yeni rekorlarla karşı karşıyayız.

15 yıllık AKP tarihinde ortaya konulan vergi uygulamaları her geçen gün vergi adaletsizliğini daha da derinleştirmektedir. Özellikle kamu emekçilerinin yılın ikinci yarısında aldıkları maaş zamları vergi dilimi marifeti ile geri alınmaktadır. Kısacası vergi dilimi adı altında bir soygunla karşı karşıyayız.

Gelir durumuna bakılmaksızın herkesten aynı oranda alınan dolaylı vergilerin vergi gelirleri içerisinde oranının yüzde 70 olması çarpık ve adaletsiz vergi sistemimizi resmederken, bu işleyiş gelir dağılımı eşitsizliğini de körükleyen bir sonuca yol açmaktadır.

Sendikamızın bu alanda talepleri net ve açıktır, yıllardır vergide adalet talebini mücadelesinde şiar edinen sendikamız; açlık sınırı rakamının vergiden ve her türlü kesintiden muaf tutulmasını, yoksulluk sınırı rakamının, birinci vergi diliminden vergilendirilmesini, tüketilmesi zorunlu mal ve hizmetlerden dolaylı vergilerin kaldırılmasını savunmaktadır.

Hükümet emekçileri, yolunacak kaz görme anlayışına 2017 yılında da devam etmiştir. Gerek yasalarda, gerekse de bütçe kanununda yapılan düzenlemelerde taleplerimiz yok sayılarak dolaylı vergilerde artışa gidilmiş ve kapsamı genişletilmiştir.

2018 yılı itibariyle vergisini düzenli ödeyen mükelleflere yüzde 5 vergi indirimi yürürlüğe girerken, milyonlarca bordro emekçisinin maaşları eline bile geçmeden her ay peşin olarak ödedikleri vergiler bu kapsam dışında tutulmuştur. Bir yıl önce elde ettiği geliri bir yıl sonra iki taksit halinde ödeyenlere yüzde 5 vergi indirimi yapılırken her ay vergisini peşin olarak ödeyen emekçiler 2018 yılında da gelir vergisi tarifesi marifetiyle soyulmaya devam edecektir. Yıllık milyonlarca dolar kazanan profesyonel futbolcuların gelir vergisi oranının 2019 yılı sonuna kadar yüzde 15’lik vergi diliminde sabitlenmesiyle de milyonlarca emekçiyle adeta alay edilmiştir.

15 Temmuz sonrasında ilan edilen OHAL’le, halkın iradesi yok sayılarak TBMM by-pas edilmiş, Türkiye KHK’lerle yönetilen bir diktatörlüğe dönüşmüştür. Kamuda yaşanan haksız ve hukuksuz işten atmaların, emekçiler arasında korku yaratmayı amaçladığı ortadadır. Yapılan işlemlerin hukuksuz olduğunu siyasi iktidar da bildiğinden yargı süreçlerini tıkayarak KHK ile oluşturduğu komisyon aracılığı ile süreci uzatmaya çalışmaktadır.

Kamu emekçilerinin iş güvencesinin tartışma konusu bile yapılmayacağı, emekçilerin söz ve karar sahibi olacağı bir anlayışın hayata geçirilmesi, kamusal alanın demokratikleşmesinin ilk adımı olacaktır.

Üç dönemdir AKP ile sendikası Memur Sen arasında imzalanan satış sözleşmelerinin kamu emekçilerine getirisinden çok götürüsü olmuştur. İmza altına alınan buçuklu zamlar, kamu emekçilerinin beklentilerini karşılamak bir yana, sadece 2017 kayıplarını dahi karşılamaktan uzaktır. Bu nedenle biz emekçiler ek zam talep ediyoruz.

büyümede yakalanan yüzde 11’lik oran üzerinden dünya birincisi olduk güzellemesi yapan siyasi iktidar bu büyümeden emekçilerin payını vermelidir.

Kamuda en düşük maaş, yoksulluk rakamı olan 5.238,00 TL seviyesine getirilmelidir. BES olarak satış sözleşmelerini kabul etmiyoruz. İnsanca yaşayabileceğimiz bir ücret, güvenceli iş ve güvenli bir gelecek istiyoruz!” (Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim