Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi doktorlarından Yrd. Doç. Dr. Taner Sarak, Ramazan ayında kalp hastalarının dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Çok çeşitli kalp hastalıkları bulunduğunu, tansiyon hastalarının büyük bir grubu oluştururken, kalp yetmezliği bulunan hastaların sayısının yüksek olduğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Taner Sarak, bu hastaların oruç tutup tutmayacaklarına ilişkin çok sayıda soru aldıklarını açıkladı.
Hastaların bir çoğunun sürekli ilaç kullandığı ve bu ilaçların günün değişik saatlerinde alındığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Sarak, yine uzun süre aç ve susuz kalınmasının vücutta değişik etkileri olduğunu, bunun da her hastayı ve hastalığı farklı şekilde etkileyebildiğine dikkat çekti.
Yüksek tansiyonu olan hastalarda oruç tutmanın farklı etkileri olabileceğini dile getiren Sarak, tansiyonda normale göre biraz daha fazla düşme yaşanabileceği gibi strese bağlı yükselme görülebileceğine işaret etti.
Kalp damar hastalığı olan kişilerin uzun süren susuzluk nedeniyle olumsuz etkilenebildiğini anlatan Sarak, “Stent takılan hastalar, bypass operasyonu olanlar veya ileri derece damar darlığı olmasına rağmen ilaçla tedavi edilen hastalar hekimlerine danışmadan oruca başlamamalılar. Kalp yetmezliği olan hastalar iftarda birden fazla gıda ve sıvı alımıyla rahatsızlık yaşayabilir. Kalp kapağı protezi olan hastaların uzun süre susuz kalması pıhtılaşmaya eğilimi artırabilmektedir. Hangi hastalık grubu olursa olsun her hastalığın şiddeti, kullanılan ilaç sayısı ve bunların gün içinde ne kadar aralıklarla alınabileceği kişiden kişiye değişmektedir. Yine oruçlu olarak geçirilecek süre bulunulan yerin ısı ve nem durumu, kişinin oruçlu iken fiziksel aktivitede bulunup bulunmayacağı gibi bir çok faktörler oruç tutmanın vücuda etkisini değiştirebilir. Aynı hastalığa sahip insanların bir kısmı çok hafif etkilenmişken bir kısım hasta aynı hastalığı çok ciddi boyutta yaşayabilmektedir” dedi.
Şu hasta gurubu ‘oruç tutar’, şu hasta gurubu ‘oruç tutamaz’ diye bir genelleme yapma şanslarının olmadığını söyleyen Sarak, “Hastaların oruç tutup tutamayacağına hastalığın şiddeti, oruç tutulan süre, kullanılan ilaçların özellikleri, oruçluyken çalışıp çalışmayacağı gibi bir çok faktör faktörler değerlendirilerek birlikte karar verilebilir. Kalp hastasının oruç tutup tutmayacağı tutacaklarsa hangi şartlarda tutabilecekleri her hastanın kendisini takip eden ve hastalığını bilen hekimine danışıp karar vermesini öneriyoruz” diye konuştu. (İHA)
Editör: TE Bilisim