Sağlık Bakanlığı ile Hitit Üniversitesi arasında 2012 yılında gerçekleştirilen ortak kullanım protokolünden sonda hızla gelişen Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kalp ameliyatlarında bir basamak daha aşıldı.
Açık kalp ameliyatlarıyla yüzlerce hastanın sağlığına kavuşmasına vesile olan Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği’nde, bir ilke daha imza atılarak doğuştan kalbinde delik bulunan iki hasta kapalı sistem ameliyat tekniği ile ameliyat edildi.
Başarılı geçen operasyonu Yrd. Doç.Dr.Adnan Yalçınkaya, Yrd. Doç.Dr. Adem İlkay Diken, Op.Dr. Emir Erol ve Op.Dr.Hasan Öner‘den oluşan ekip gerçekleştirdi.
Tıbbi adı ASD olan ve kalp odacıklarını doğuştan ayıran duvarın tam gelişememesi sonucu kalp odacıkları arasında bağlantı bulunan iki hasta, başarılı bir şekilde ameliyat edildi. Göğüs kafesi açılmadan küçük kesiklerle delik kapatma işlemi Çorum ve çevre illerde ilk defa Hitit üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapıldı. Bu tür doğuştan kalbi delik hastalar, deliğin boyutu küçükse Kardiyoloji tarafından anjiyo yöntemiyle, boyut belli bir aralığın üzerinde ise Kalp Damar Cerrahisi tarafından ameliyat ile tedavi ediliyor.
Her iki yöntemi de gerçekleştirebilecek kadroya sahip olan Hitit Üniversitesi Çorum Eğitim Araştırma Hastanesi’nde yapılan bu ameliyatla, iyileşme süreci kısalıyor, hastanın daha az ağrı hissetmesi ve normal hayata çabuk dönmesi sağlanıyor. Çorumda ilk kez yapılan bu ameliyat ile doğumsal kalp cerrahisi alanında hastalar başarı ile tedavi edilebiliyor.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim