Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı'nın (ÇEKÜL) Çarşamba Toplantıları'nda geçtiğimiz hafta Çorum konuşuldu.
Çorum'un kültür mirasının korunması amacıyla İstanbul'da yapılan toplantıya Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Başkan Yardımcısı Alper Zahir, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ömer Arslan, Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Taş, Çorum Belediyesi Etüt Proje Müdürü İnşaat Mühendisi Köksal Çöldaş ve mimar Ayşe Nur Durmuş katıldı.
Çorum’un kültür mirasının korunması amacıyla yapılması gerekenlerin konuşulduğu toplantıda ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen ve ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu üyeleri ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu. Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Üyesi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Dr. Asım Güzelbey, Belediye Başkanlığı döneminde Gaziantep’te yaptıkları restorasyon çalışmaları, kültür-turizm faaliyetleri ile ilgili örnekler vererek bu tür çalışmaların Çorum’da da uygulanabileceğini dile getirdi.
ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de Çorum Belediyesi’nin çalışmalarını takdirle izlediklerini vurgulayarak, şehir merkezindeki tarihi yerlerin restore edildikten sonra cazibe merkezi haline gelmesi için çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizdi. Metin Sözen, ayrıca Çorum’a bir kent müzesi kazandırılması gerektiğini de söyledi.



Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum'un tarihi ve kültürel mirasının korunması için yol haritasının belirlendiğini ifade ederek, “Çorum'un tarihi dokusunu korumak ve gelecek nesillere daha iyi bir şekilde aktarabilmek için konunun uzmanları ile nelerin yapılması gerektiğini konuştuk. Bu çerçevede yapılacak çalışmalar ile ilgili iş takvimi hazırlanacak. Teknik ekibimiz ÇEKÜL Akademi eğitimlerine katılacak ve koruma projeleri için ne gerekiyorsa o yapılacak” dedi.
ÇEKÜL Vakfı yöneticilerinin Çorum ile ilgili önerilerini de büyük bir dikkatle dinlediklerini dile getiren Başkan Külcü, “Üzerinde uzun zamandan beri çalıştığımız kent meydanı projesinin hızlandırılmasının şehir üzerinde olumlu etki edeceği görüşünde birleştik. Çorum’u şehircilik açısından daha modern hale getirecek çalışmalar gerçekleştireceğiz. Birlikte daha güzel çalışmalara imza atacağız” şeklinde konuştu.
Velipaşa Hanı, Kale ve Eski Karakol Binası ile ilgili ÇEKÜL Vakfı ve Tarihi Kentler Birliği yöneticilerine yaptıkları sunumun çok beğenildiğini ve bu konuda yapılacak çalışmalarla ilgili somut bilgiler veren Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, “Kale içinin istimlak işlemlerini bitirdik. Önümüzdeki günlerde projesini tamamlayacağız. Kale’nin şehrimize gelecek olan yerli ve yabancı turistler açısından cazip hale getirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalarımız tamamlandığında Velipaşa Hanı, Çorum Kalesi ve Eski Karakol Binası yeni yüzüyle hemşehrilerimize hizmet edecek. Bu tarihi yerlerimizin yeni kuşaklarımıza aktarılması ve kültürel zenginliklerimizin buralarda sergilenmesi için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.
İl Özel İdare Genel Sekreteri Ömer Arslan da toplantıda söz alarak Çorum’un turistik açıdan öne çıkan doğal güzellikleri ve tarihi yerleri ile ilgili bilgiler sundu. Ömer Arslan, “Çorum’un daha fazla tanıtımı için yurt içi ve yurt dışı fuarlarına katılarak şehrimizi en iyi şekilde tanıtmaya çalışıyoruz. Çorum, tarih, doğa, inanç turizmi açısından bünyesinde büyük bir potansiyel barındırıyor. Bastırdığımız tanıtıcı kitap ve broşürleri dört bir tarafa dağıttık” ifadelerini kullandı. Arslan, restorasyonu yapılan İsmet Eker Konağı, İncesu Kanyonu, Beke Kaplıcaları ve gastronomi yollarının öne çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi.


Çorum’un kültür mirasının korunması amacıyla yapılması gerekenlerin konuşulduğu toplantıda ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof.Dr. Metin Sözen ve ÇEKÜL Yüksek Danışma Kurulu üyeleri ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunuldu.

(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim