Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Umut Radyo’da, Genel Müdürümüz Mehmet Yolyapar’ın da katıldığı “Çorum Güncesi” programında Meltem Danışman Çınar’ın sorularını yanıtlarken, Çorum Kalesi ile ilgili “şok” bir gelişmeyi ilk kez açıkladı. 
Aşgın, Çorum Müzesi tarafından yürütülen arkeolojik kazılarda, Kale surlarının çok daha derinde olduğunun ortaya çıkarıldığını ve zemininde farklı tarih katmanlarının  bulunduğunu söyledi. 
Kale’den Ulucami’ye bir “kültür yolu” projesi hazırladıklarını ve 1 milyon 600 bin liralık projenin 1 milyon 100 bin lirasını DOKAP’tan temin ettiklerini, ilk ihalenin iptalinden sonra ikinci ihalenin birkaç gün içinde yapılacağını anlatan Başkan Aşgın, Çorum Kalesi ile ilgili gelişmeleri de özetle şöyle anlattı:
“Çorum Kalesi, 1100 yıllık, çok kıymetli bir Selçuklu eseri. Projelendirme için, uzun zaman alacağını düşünerek OKA desteğini de beklemeden 1.5 milyon lirayı Belediyemiz imkânlarıyla karşıladık. Projemiz bitti, Anıtlar Kurulu’ndan bütün onayları da aldık. 


Kale’nin içinde 42 bağımsız birim vardı. Bunlardan 3’ü korunması gerekli kültür varlığı idi; bir mescit ve 2 konak…Kale’nin kapısından kepçeler sığmadığı için mini ekskavatör ve mini kepçe aldık. Römorklar sığmadı, özel römork yaptırdık. 
Ferhat’la Şirin’in aşkı gibi bir aşk bizim bu şehre karşı aşkımız…
Yıkılabilir 39 birimin tamamını yıktık. Yıkımda öyle ilginç durumlarla karşılaştık ki, mesela, burca iniş-çıkış yeri evle kapanmış…Burayı yıllarca kimse görmemiş…Yıkımdan sonra pek çok güzellik ortaya çıktı. 
Güzel bir proje yaparak, Kale’nin içini fonksiyonlandırdık. Dedik ki, 25 kişilik bir butik otel yapalım. Konservatuvar sözümüz var, burası uygun…Bir bebek kütüphanesi…Tarihi bir konak…Çorumevi gibi bir müze…Çorum’un yöresel yemeklerinin sunulduğu bir kafe-restoran…Çok güzel bir peyzaj…
Projemizle Anıtlar Kurulu’ndan gerekli onayları aldık. Bu arada, bir bilim kurulu ile çalışıyoruz, teknik olarak danışmanlık hizmeti alıyoruz. Profesör hocalarımız dediler ki: ‘Projenizi uygulamaya başlayabilirsiniz, gerekli izinleri almışsınız. Ama, burası çok eski bir kale, jeolojik radarla buranın altında bir şey var mı, yok mu bir baksak…Altında bir değer varsa, üzerini kapatmasak…Gelecek nesillere burayı gerçek değeriyle bıraksak…’
Hemen kabul ettik; bu önemli tarihi ve kültürel mirası, gelecek nesillere doğruları ortaya çıkarılmış olarak, en zengin şekliyle bırakmak elbette bizim için de görevdi. 
Bilim Kurulu’nun gözetiminde, Çorum Müzemiz tarafından kazılara başlandı. Sonuçta görüldü ki, aslında Kale’nin surları daha yüksekmiş. Zamanla içi de dışı da dolmuş, zemin yükselmiş, surların önemli bir kısmı toprak altında kalmış. Her bir metre 100 yıla karşılık geliyor. Yaşanan mekânların üzeri kapatıla kapatıla gelmiş. Mesela bir mühür bulundu, kale komutanına ait olduğu tahmin ediliyor. 
Bu yeni durum karşısında projeyi revize etmek gerekeceği açık. Cam yürüme yollarıyla, ortaya çıkarılan kalıntıları teşhir edebiliriz. O tabakalardaki yaşanmışlıkları gözler önüne serebiliriz. 
1.5 milyon lira harcayarak taş duvarların restorasyon projesini hazırladık. İçerisi ile ilgili çok daha farklı düşünceler olabilir. Biz orasını, surlarla çevrili boş bin alan sanıyorduk. Yepyeni tarihi değerler ortaya çıktı. Çok büyük heyecan duyuyorum. Çünkü, tarihi değerlerimize, kültürel değerlerimize büyük saygım var. Bilimsel ve teknolojik yaklaşımlarla, akılla bunların hepsini diriltmek için stratejik adımlar atıyoruz. 
Sayın vekillerimizle, il başkanımızla Kültür Bakanlığımızda girişimlerde bulunduk. Tahminimiz buraya 40-50 milyonluk bir bütçe gerekiyor. 102 milyona Çimento’yu almış, 30 küsur milyona bedesteni yapan, ilçelere asfalt döken bir Çorum Belediyesi olarak kararlıyız, ama istiyoruz ki, Kültür Bakanlığımız, kurumlarımız, ajanslarımız destek olsun.” 
(Haber Merkezi)
 

Editör: TE Bilisim