Hitit Üniversitesi Çorum Meslek Yüksekokulu Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda düzenlenen ve iki gün sürecek olan sempozyuma Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Arslan, Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Hitit Üniversitesi’nin “Tarihte İz Bırakanlar” etkinliğinin hayatının 30 yılını Ruslar ile mücadele ederek geçiren ve “Kafkas Kartalı” olarak ün kazanan Şeyh Şamil’i doğumunun 220. yılında anlaşılmasına katkı sağlayacağı, programın Kafkasya ve Çerkez çalışmalarına da katkı sağlayacağı dile getirildi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan etkinliğin açılış konuşmasını yapan Hitit Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demiryürek, İngiliz ve Fransız tarihinde dahi Şeyh Şamil’den bahsedildiğini belirterek “1829 yılından itibaren 30 yıl davası için ata binemeyecek durumda olana kadar mücadele etti. Şeyh Şamil, 30 yıllık mücadelesi ile tarih kitaplarında yer alan ve büyük iz bırakan biridir” dedi.

Şeyh Şamil’in bir bilim adamı olduğuna dikkat çeken Başkan Yardımcısı Gül ise “Günümüzde nezle olunca orucu bozan insanlar varken, yoğun bakımdan çıktığında ‘namazım geçti mi?’ diye soran Şeyh Şamil’in kıymetini bilmeliyiz. Annesinin kırbaç cezasını çekecek kadar büyük bir şahsiyettir kendisi” diye konuştu.

Zeki Gül ayrıca Hitit Üniversitesi’nin Reha Metin Alkan’ın Rektörlüğü döneminde çok daha aktifleştiğini ve bu tür etkinliklerle ülkenin sayılı üniversiteleri arasındaki yerini aldığını da dile getirdi.

Etkinlikte daha sonra oturumlara geçildi. İlk oturumu Prof. Dr. Mustafa Bıyık yönetti. “Kafkasya’yı anlamak istiyorsak, Kafkas Kartalı’nı daha iyi anlamalıyız” diyerek oturumu başlatan Prof. Dr. Mustafa Bıyık’ın yönettiği oturumda Doç. Dr. Elnur Agayev, Doç. Dr. Meral Demiryürek ve Sadık Müfit Bilge çeşitli konularda sunum yaptı.

Prof. Dr. Mesut Erşan’ın yönettiği ikinci oturumda Prof. Dr. Mehmet Demiryürek, Doç. Dr. Oktay Kızılkaya ve Esra şahin sunum yaparken, Prof. Dr. Mehmet Demiryürek’in yönettiği son oturumda ise Prof. Dr. Mehmet Evkuran, Doç. Dr. Muharrem Cengil, Doç. Dr. Fikret Efe ve Fethi Güngör, Şeyh Şamil ile ilgili sunumlarını gerçekleştirdi.

Sempozyumda son olarak kapanış ve değerlendirme oturumu yapıldı.

(Esra ESEN)

Editör: TE Bilisim