Çorum Özel Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Murat Akbaba, obezitenin artık kader olmaktan çıktığını, çeşitli yöntemlerle hastalara sağlıklı bir şekilde kilo verdirilebildiğini bildirdi.
Değişen yaşam alışkanlıklarına bağlı olarak, tüm dünyada ve Türkiye’de obezite oranlarının her geçen gün arttığına dikkati çeken Akbaba, "Türkiye’de obezite oranları kadınlarda % 30, erkeklerde %13, genelde ise %22,3 olarak belirlenmiştir" dedi.
Murat Akbaba, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Obezite, vücutla sağlığı bozacak ölçüde aşırı yağ birikmesine denilmektedir. Besinlerle alınan enerjinin ,harcanan enerji miktarından fazla olmasına bağlı fazla enerji vücutta yağ olarak depolanır. Aşırı şişmanlık olarak tanımlanır.
Değişen yaşam alışkanlıklarına bağlı olarak, tüm Dünyada ve Türkiye’de obezite oranları git gide artmaktadır.
Türkiye’de obezite oranları kadınlarda % 30, erkeklerde %13, genelde ise %22,3 olarak belirlenmiştir. Obezite, sadece bir estetik sorun olmayıp, bir dizi hastalıklara da zemin hazırlayan bir durumdur. Şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği, reflü, adet düzensizlikleri, kolestrol yüksekliği, uyku apnesi, solunum sıkıntıları bu hastalıklardan sadece bazıları olarak sayılabilir.
Obezite ile mücadelede uygun diyet, egzersiz yaşam alışkanlıklarında değişiklik önemli bir yer tutar. Buna rağmen kilo vermeyi başaramayan hastalarda ise obeziteye yönelik uygulamalara başvurulmaktadır.
Bu uygulamada endoskopi yöntemiyle mide içine balon uygulaması cerrahi olarak mide hacminin küçültülmesi ve mideye giren gıdanın sindirim sürecinde, emilim düzeyinin azaltılması gibi yöntemler sayılabilir.
Hastanemizde diğer yöntemlerle kilo veremeyen hastalar için kısa bir anestezi atında endoskopili mide balonu yerleştirilebilmektedir.
Yine hastanemizde, mide kapasitesini küçültmeye yönelik, mide katlama ve tüp mide ameliyatı uygulanmaktadır.
Mide balonu uygulaması hafif bir uyutma anestezisi altında yapılıp, hasta aynı gün evine gönderilmektedir.
Altıncı ayda balon çıkartılırken, hastanın uygun diyeti ile birlikte, 15 ile 30 kilo kaybı olmaktadır.
Mide katlama ve tüp mide ameliyatları ise her şeye rağmen, obez kalan hastalara yapılmakta, ameliyatta mide hacmi küçültülerek kilo kaybı amaçlanmaktadır.
Birinci yılın sonunda fazla kiloların % 45 -% 75 arasında kaybı söz konusudur.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim