Sivil toplum kuruluşlarının yönetici ve üyelerinin bir araya geldiği kahvaltıda Çağdaş Hukukçular Derneği adına konuşan Av.Burçin Solmaz Polat, “Miras Hakları ve Boşanma Durumundaki Haklar”, SES üyesi Psikolog Didem Azapçı, “Kadın Sığınma Evleri”, Tarım Orkam-Sen Şube Yetkilisi Günsel Erlik Yetik de “İşyerinde Mobing” konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Kadınların miras ve boşanma durumundaki haklarını bilmediğini ifade eden Çağdaş Hukukçular Derneği’nden Av.Burçin Solmaz Polat, miras durumunda malın genellikle erkek evlatlar üzerine devredilmeye çalışıldığını ancak kadınların da erkekler kadar miras üzerinde hakları bulunduğunu anlattı. Vefat eden kişinin sağlığında diğer evlatlar üzerine satış yapmış gibi ya da hibe yoluyla mal aktarımı yapmış olsa da dava açılabildiğini belirten Av.Burçin Solmaz Polat, bu gibi durumlarda süre bulunduğunu ve bu sürenin geçirilmemesi gerektiğini söyledi.

Boşanma durumunda ise herkesin dava açanın haksız duruma düşeceği gibi bir kanıya sahip olduğunu belirten Av.Burçin Solmaz Polat, mahkemede dava açana değil eldeki duruma bakıldığını önemli olanın deliller olduğunu ifade etti. Dövüyordu ya da aldattı şeklindeki iddiaların kanıtlanması gerektiğini ifade eden Av.Burçin Solmaz Polat, bu iddiaların kanıtlanmaması durumunda geçerliliğini yitirdiğini kaydetti. Şiddet uygulayan eşe uzaklaştırma verilebildiğini de anlatan Av.Burçin Solmaz Polat, telefonla rahatsız etme gibi durumlarda da bu yönteme başvurulabileceğini ayrıca ortak kullanılan ikamet üzerine şerh koydurularak satışının önlenebileceğini de aktardı.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim