Avrupa Birliği üyesi ülkelerin kadınların işgücüne katılma oranı incelendiğinde; 2016 yılında kadınların işgücüne katılma oranının en yüksek olduğu ülkenin % 60.8 ile İsveç iken en düşük olduğu ülkenin % 44 ile Yunanistan olduğunu belirten Çiftçi, Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkenin ortalama kadınların işgücüne katılma oranının ise % 52,6 olduğuna dikkat çekti.

Şubat 2018’de açıklanan TÜİK verilerine göre 2017 yılı Kasım döneminde erkeklerde işgücüne katılma oranı %72.1 olurken, kadınlarda ise %33.8 olarak gerçekleştiğini belirten Yalçın Çiftçi, eğitimli kadınların işgücüne katılma oranının ise daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

Kadınların siyasi alanda da erkeklere göre daha az yer aldığını anlatan Çiftçi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki kadın milletvekili sayısının 75, oranının ise % 13,86 olduğunu kaydetti.

Kadınların işgücüne dahil olamama nedeninin ev işleri olduğunu, sağlık ve sosyal hizmetlerle ilgili kurum ve kuruluşlarda genel istatistiklere bakıldığında ise kadın çalışan sayısının daha fazla olduğunun görüldüğünü belirten Çiftçi, “Bugün siyasi iktidar, cumhuriyetin kadının hakları ve statüsü konusunda kazanımlarını silmek istemektedir. Bu zihniyetin iktidarında kadına şiddet, taciz, tecavüz, kadın cinayetleri ciddi oranda artış göstermiştir. Geçtiğimiz ocak ayında 28 kadın cinayeti işlenirken bu rakam şubat ayında 47’ye ulaşmıştır. Kadınların sosyal ve ekonomik konumlarını iyileştirmek kadına tacizi, tecavüzü, şiddeti önleyebilmenin önemli adımlarından biri olacaktır.

Eşit hak ve özgürlüklere sahip çıkmanın yolu laik Cumhuriyete sahip çıkmaktan geçtiği inancı ile başta Sendikamız Genel Sağlık-İş ve Konfederasyonumuz Birleşik Kamu-İş’e bağlı sendikalarımızın üyesi emekçi kadınlar olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyoruz” dedi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim