Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Kadına şiddette mevcut yasalar ve şiddetin psikolojik boyutları konulu konferans düzenlendi. Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Avukat Neslihan Boyabatlı ve Psikolojik Danışman Filiz Obuz konuşmacı olarak katıldı.
Vali Ahmet Kara’nın eşi Mesude Kara’nın da hazır bulunduğu konferansın açış konuşmasını yapan TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yasemin Kefçeli, Kadın Girişimciler Kurulu’nun TOBB bünyesinde kadın girişimcilik konusunda genel politikalar geliştiren ve görüş oluşturulmasına katkıda bulunan istişari bir kurul olduğunu, kurulun aynı zamanda kadın girişimcilere eğitim, kapasite geliştirme desteği ile girişimci fikirlerini hayata geçirmelerinde destek sağlamak üzere kurulduğunu anlattı.
Ülkedeki kadın girişimci potansiyelinin nitelik ve nicelik bakımından geliştirilmesi amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nce TOBB Kadın Girişimciler Kurulu icra komitesi kurulduğunu, icra komitesinin ildeki kadın girişimci potansiyelinin nitelik ve nicelik bakımından geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi amacını taşıdığını ifade eden Kefçeli ülkenin kalkınabilmesi için kadınların da ekonomi çarkına katılması gerektiğinin anlaşılmış olmasının, kendileri için son derece önemli olduğunu söyledi. Kadınların iş dünyasındaki yerinin her geçen gün daha fazla önem kazandığını ifade eden Yasemin Kefçeli, kısıtlı sermaye ile başlanan girişimlerin çeşitli finansal desteklerle gün geçtikçe ileriye taşındığını ve iş dünyası içerisinde yer alan kadınların birer örnek olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin, kadınların ekonomiye katılım sıralamasında 136 ülke arasında 127’nci sırada bulunduğunu belirten Kefçeli, Türkiye’de kadının istihdam oranı yüzde 26,3 iken, aynı oranın gelişmiş ülkeler ve AB ülkeleri için yüzde 62 olarak göze kaydetti.
Kadın Girişimciler Kurulu olarak kadının ekonomiye katılımı konusunda üzerlerine düşeni yaptıklarını anlatan Kefçeli, bu süreci hızlandırmanın yollarını da aradıklarını anlattı.
Gelişmiş dünya ekonomilerini yakalayabilmek için kadın istihdamına, kadın girişimciliğinin potansiyeline inanılması ve bunun için her gün yükselen bir çıta ile çalışılması gerektiğini söyleyen Kefçeli, “Her an gelişen ve değişen dünyamızla birlikte, kadına yüklenen sorumluluklar artarken, kadına yönelik fiziksel ve duygusal şiddette her geçen gün artmaktadır. Evde, sokakta, işyerinde, trafikte, toplu taşıma araçlarında kısaca yaşam alanlarımızın sınırları içerisinde her gün binlerce kadın şiddete veya tacize maruz kalmaktadır. Böylece şiddet, kadının yasal, sosyal, siyasi ve ekonomik eşitliğini sağlama fırsatlarını sınırlamakta, girişimcilik ruhunu ve kendine olan öz güvenini yok etmektedir” dedi.
Kadın girişimciler olarak bir taraftan üretip, ülkenin ekonomisine katkı sağlarken, diğer taraftan da ülkenin gelecek nesillerini yetiştirdiklerini anlatan Kefçeli, ailelerinden gördüklerini kendilerine rol model olarak alan çocukların, gelecekte büyüklerinin birer yansıması olacağını söyledi.




(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim