CHP İl Kadın Kolları Başkanı Gülhan Eke, Merkez İlçe Kadın Kolları Başkanı Destegül Sezer, İl Gençlik Kolları Başkanı Onur Topkül ve bazı partili gençlerle birlikte Özgecan Aslan’ın ölüm yıldönümü dolayısıyla parti binasında bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan CHP İl Kadın Kolları Başkanı Gülhan Eke, kadına yönelik erkek şiddetinin her geçen gün bir basamak daha yükseldiğine dikkat çekerek, “Erkek öldürüyor, devlet koruyor. Yaşam alanlarımızı elimizden almak için yapmadıkları, yapmadığınız şey kalmıyor. Okullarda, sokaklarda, işyerlerinde, toplu taşıma araçlarında, evlerde, tüm kamusal ve özel alanlarda erkeklerin tacizine, tecavüzüne, nefretine maruz kalıyoruz” dedi.

Özgecan'ın yaşadıklarının bir tesadüf olmadığını özellikle vurgulan Eke konuşmasında şöyle dedi:

“Kadın cinayetleri diğer nefret cinayetleri gibi erkek devletin meşru kıldığı politik ve eril şiddetin ürünüdür.

Kanun koyucu daha önceki kadına yönelik şiddet olayları nedeni ile kanunlarımızda bir takım değişiklikler yaparak kadına yönelik şiddetin önüne geçmek istemiştir. Bu kapsamda son zamanlarda Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesinin ülkemiz tarafından imzalanması, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun yasalaşması, şiddet mağduru kadınlara yönelik verilecek hizmetlerin kalitesini artıracak olan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin kurulması bu çabaya yönelik atılmış önemli adımlardır. Ve fakat bu son olayda göstermektedir ki gerek uygulayıcılardan gerekse kanunlardan kaynaklanan bir takım eksikler nedeni ile bunu başarabilmiş değildir.

Özellikle de uygulayıcılar tarafından bir takım gerekçelerle bu işi yapan şahıslar hakkında kanundaki bir takım indirim maddelerini uygulaması ve de daha sonrasında bir şekilde çıkan af kanunları ya da infaz kanunları nedeni ile bu şahısların kısa süre sonra tekrardan toplum içinde rahatça gezerek aynı eylemleri tekrar etmesi bu husustaki kanunların ne kadar eksik ve yetersiz olduğunun bir kanıtıdır.

Bu husus kanun yapmak ile kanun koymak ile de düzelecek bir husus değildir. Bu husus insanın eğitilmesi ile bağlantılıdır. Kadın ve erkeğin cinsiyet farkından dolayı ayrımcılığa tabi tutulmaması gerektiği düşüncesindeyiz.

Bu ve benzeri olayların tekrarlanmaması için CHP örgütleri olarak kadına yönelik her türlü şiddetin karşısında olacağımızı komisyonlarımız olarak şiddet mağduru kadınlarımızın sonuna kadar yanında olacağımızı kamuoyuna saygı ile bildiririz.” (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim