Çorum’un gözde eğitim kurumlarından Özel Kaleli Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu, sosyal ve kültürel etkinliklerini aralıksız bir şekilde sürdürüyor.
Bu kapsamda Hitit Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Evkuran, Kaleli Kız Yurdu’na konuk oldu.
Geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen ve Yurt Müdürü İsmail Tuncel’in yanı sıra çok sayıda öğrencinin izleyici olarak yer aldığı etkinlikte, Prof. Dr. Mehmet Evkuran, “Medeniyet ve Kadın Tasavvuru” konulu bir konferans sundu.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açış konuşmasını yapan Yurt Müdürü İsmail Tuncel, İslam dininin, kadına anne olması hasebiyle hiçbir medeniyette benzeri görülmeyen bir yücelik ve değer verdiğini belirterek, “Cennete girmenin yolu da bu kutsal varlığı razı etmekten geçmektedir. İslâm hukukunda bir insan olarak, erkeğe tanınan temel insan hakları, kadına da tanınmıştır.” dedi.
Ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Mehmet Evkuran ise kadını bağımlı bir varlık olarak gören geleneksel anlayışların yanlışlığına değinerek, “Kadının mutsuzluğu, onu öncelikle bir birey ve insan olarak görmeyen baskıcı anlayıştan kaynaklanıyor. Kültürümüzde kadını bir insan ve hayatımızın bir parçası olarak yeniden keşfetmemiz gerekir. Kendisiyle barışık, birey olarak güçlü ve hayata olumlu bakan bir kadın algısı, toplumsal ve kültürel hayatımızla birlikte tarihsel sağlığımızın da en önemli destekçilerinden biri olacaktır.” diye konuştu.
Etkinlikte daha sonra Halil Özçelebi yönetimindeki Türk Sanat Müziği Topluluğu, seslendirdiği seçkin eserlerle öğrencilere keyifli dakikalar yaşattı.
Programın sonunda Kaleli Kız Yurdu Müdürü İsmail Tuncel, katkılarından ötürü Prof. Dr. Evkuran ile Topluluk Şefi Özçelebi’ye birer teşekkür plâketi verdi.




(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim