Kadir Has Üniversitesi’nde yapılan “Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması”na göre kadınların en büyük toplumsal sorununun şiddet olduğunu dile getiren Çorum Kadın Platformu üyeleri kadın ve çocuklara yapılan istismar ve şiddetin suç olduğunu hatırlattı.

Çorum Kadın Platformu adına önceki gün Eğitim-Sen Çorum Şubesi’nde düzenlenen basın toplantısında son olarak Ankara Üniversitesi’nde 23 yaşındaki bir veteriner hekime fiziksel taciz, darp ve tecavüz olayının yaşandığı dile getirildi.

Çorum Kadın Platformu adına konuşan SES Şube Eş Başkanı Didem Azapcı, 2018 yılının ilk 10 ayında en az 203 kadının erkek şiddeti ile hayatını kaybettiğini, ağır şiddet vakaları, koruma talebi sayısı ve dava kabul sayılarının da giderek arttığını vurguladı.

Araştırmaların ülkedeki kadınların en az üçte birinin fiziksel ve/veya cinsel şiddete maruz kaldığını ve sadece kadınların %11 inin bunu resmi kurumlara bildirdiğini gösterdiğini anlatan Didem Azapcı, “Dolayısıyla şiddete maruz kalan kadınların resmi sayılardan çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor. Son 5 yılda kolluk kuvvetlerinin acil durum kapsamında verdiği koruma kararı sayısında yaklaşık %70 bir artış var. En büyük ikinci sorun gösterilen işsizlik de sadece erkekler için sorun olarak görülüyor. Kadınların işe katılım oranı çok düşük. Çoğu kadın ucuz iş gücünde çalışıyor veya çalışmak zorunda kalıyor ya da resmi olarak çalışmıyor. Çalışmak isteyen, boşanmak isteyen, sokağa çıkmak isteyen kadınlar sanki suç işliyor gibi gösterilip bu durum şiddetin hafifletici unsuru haline getiriliyor. Kadına yönelik şiddet bir insanlık suçudur. Yalnızca Türkiye’de değil bütün dünyada ciddiyetle üzerinde durulması gereken sosyal bir olgudur. Kadına yönelik şiddetin toplumsal şiddeti, kötülüğü, nefreti yeniden üreten boyutu toplumsal yansımaları ve bireyin gördüğü zarar olarak iki yönlü etkisi bulunmaktadır” dedi.

Kadının şiddeti hayatının her alanında ve yoğun olarak yaşaması tüm toplumu etkileyen ağır sonuçları da beraberinde getirdiğini söyleyen Azapcı, şiddetin sadece kadınlarla sınırlı kalmadığını, çocukları da hedef aldığını ve bu konudaki davaların takipçisi olmayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

(Esra ESEN)

Editör: TE Bilisim