8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Çorum Barosu tarafından bir basın açıklaması düzenlendi. Baro Yönetim Kurulu Başkanı Av. Altan Akpınar ve Çorum Barosu Kadın ve Çocuk Hukuku Komisyonu üyelerinin hazır bulunduğu toplantıda konuşan Av. Gülhan Keleş, “Kadına yönelik ayrımcılığı, dünyada sömürünün, şiddetin, eşitsizliğin, yoksulluğun artmasına neden olan sistemden ayrı düşünmek mümkün değildir. Bu nedenle temel olarak bu sistemin değişmesi sağlanmadan kadın sorunlarına çözüm bulmak mümkün olmayacaktır. Cinsiyet ayrımının ortadan kaldırılmasıyla özgür, eşit bir birey ve toplum oluşumu sağlanabilir” dedi.

Toplumsal cinsiyet ayrımcılığının aile içinde başlayarak, toplumun her alanında var olmaya devam ettiğini belirten Keleş, “Ülkemizde nüfusumuzun yarısını teşkil eden kadınlarımız; yaşamın her alanında varken; karar alma organlarında, istihdamda, eğitimde politikada aynı oranda temsil edilememektedir. Bunun yanında kadına ve çocuklara yönelik şiddet ve cinsel istismar sistematik bir şekilde artmaktadır. Kadına yönelik şiddet ve cinsel istismarın artmasını, görünürlüğün ve farkındalığın artmasıyla açıklanmasını kabul etmiyoruz. Kadına yönelik şiddet ve istismarın artmasında kadına yönelik politikalarda sistemli bir geriye gidişin etkisi büyüktür. Eğitim müfredatı ile toplumsal cinsiyet rollerindeki eşitsizlikler pekiştirilmekte, dini referanslar dikkate alınarak kanuni düzenlemeler yapılmakta, kesintisiz zorunlu eğitim süresi kısaltılmakta, kadına yönelik şiddet haberlerinde medyada eril dil kullanılmakta, kadının asıl görevinin annelik ve esas yerinin ev olduğu algısı yaratılarak kadının sosyal yaşamda yer alması kısıtlanmaktadır. Kamusal alanların kadınlar için güvenilir hale getirilmesi sağlanacağı yerde kamu hizmetleri toplumsal cinsiyet ayırımına yol açacak şekilde verilmekte, failin fiili tartışılacağı yerde kadının şiddete uğramasına bulunduğu yer, zaman ve giyiniş biçimleri mazeret olarak kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kadının eşit ve özgür birey olduğunun kabul edilmesi gerektiğini kaydeden Keleş, “Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) üyesi olarak; kadınlarımızın cumhuriyet devrimleri kazanımlarından ödün vermeyeceğimizi; kadına karşı her türlü ayrımcılığın ortadan kalktığı, kadının birey olarak var olduğu, özgürlüklerinin kısıtlanmadığı, şiddettin ve istismarın önlendiği, barışın sağlandığı bir Türkiye ve dünya istiyoruz” dedi.

AKPINAR EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ’NÜ KUTLADI

Öte yandan Baro Başkanı Av. Altan Akpınar da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı.

Sözlerine Ulusal Kurtuluş Savaşı kahramanları Nene Hatun, Kara Fatma, Şerife Bacı, Nezahat Onbaşı, Zübeyde Hanım, İlk Türk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen, ilk Türk kadın avukat Süreyya Ağaoğlu’nu ve onların nezdinde ebediyete intikal eden binlerce kahraman Türk kadınını saygıyla ve minnetle anarak başlayan Akpınar, “8 Mart tüm dünyada kadınların eşitlik, özgürlük ve daha huzurlu yaşama isteklerini dile getirdikleri çok özel bir gündür. Bu özel günde dileğimiz; kadın - erkek eşitliğinin hayatın her alanında tam ve koşulsuz gerçekleştiği bir geleceği kadınlarla birlikte inşa edebilmektir.

Ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk kadınlarımıza birçok alanda özgürlük getirmiş, Ulusal kurtuluş mücadelemizde erkeklerle omuz omuza cephe de savaşan Türk Kadını, birçok dünya kadınından önce siyasal ve sosyal haklarla taçlandırılmıştır. Buradan Büyük öndere bir kez daha saygı ve minnetlerimizi sunuyoruz” dedi. (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim