Toplumda kentlerde ekonomiye katılmak isteyen kadının “yapısı gereği” denilerek daha çok ev işlerine ve çocuk bakımına uygunmuş gibi algı oluşturulurken, kırsal kesimde tam tersi ağır işlerin nerdeyse tamamında kadının yer aldığını anlatan Koldaş, kadının eğitilmesi, çalışması, ekonomiye, sosyal ve kamusal alana katılımının sağlanması yapısına aykırı bulunuyorken; özellikle kırsal alanda güçlü fiziksel yapı gerektiren hemen hemen her işe katılması, tarlada çalışması, çobanlık yapması ve daha bir çok iş yapısına aykırı bulunmadığını, bu çifte standardın da akla ister istemez kadının toplum hayatındaki yerinin geleneklere göre belirlendiği ve bu belirlemenin de erkek egemen yapının keyfiyetine kaldığını gösterdiğini anlattı.

Kadın ve erkeğin kamusal alanda bir arada olmasının kendiliğinden bir otokontrol sağladığını belirten Koldaş, “İnsanlar sırf kadınlar ya da sırf erkeklerin toplandığı alanlarda kendi hemcinslerinin yanında olmanın verdiği rahatlıkla otokontrol gerekmeksizin tavırlar sergileyebilirler. Kadını kamusal alandan uzaklaştırmak, yalnız ev ve çocuklarla ilgili görevlere layık görmek, ötekileştirmek, dışlamak ise kadını değersizleştiriyor.

Uluslararası hukukun, kadının değersizleştirilmesinin bir sonucu olarak katlanarak artan kadına karşı şiddetin önlenmesinde yetersiz kaldığı görülüyor. Kadın erkek eşitsizliğinin etkisiyle insan hakları ihlallerinin birinci derecede hedefi kadınlar oluyor. Türkiye’de de kadın, taraf olduğumuz uluslararası belgelere ve yasal düzenlemelere rağmen fiziksel, duygusal, ekonomik şiddetle ve acımasız emek sömürüsüyle karşı karşıya bulunuyor. Tüm farkındalık çalışmalarına, yasalara, düzenlemelere ve uygulamalara rağmen şiddet bitmek, azalmak bir tarafa artarak devam ediyor.

Çorum Barosu olarak kadının ötekileştirilmemesi, dışlanmaması, günah sebebi sayılmaması kısacası değersizleştirilmemesi için farkındalık oluşturan her türlü projede yer alacağımızı, şimdiye kadar kadınların elde ettiği hukuki kazanımlarının ortadan kaldırılacağı düzenlemelerin ise karşısında olacağımızı, şiddet mağduru kadınlarımızın ise hak savunucusu olarak her daim arkalarında olacağız” dedi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim