Kadeş Barış Antlaşması’nın, “insanlık tarihi” açısından, “barış” ve “kadın-erkek eşitliği” açısından ne kadar büyük önem taşıdığını, dün “Kadeş Çorum’un şansı” başlıklı yazımızla anlatmaya çalıştık. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kadeş’i ne kadar çok önemsediğini de özellikle vurguladık.

Buradan bir kez daha, Çorum’un başına “dünyaca önemsenecek” bir taç kondurma önerimize geliyorum: Hükümet Konağı karşısında Belediyece düzenlenmekte olan yeni meydana “Kadeş Meydanı” adının verilmesi…

Bu alanın açılarak “meydansız kent” Çorum’un büyük ve görkemli bir meydana kavuşturulması, tarafımızdan kamuoyuna maledilmiş bir öneriydi. Hakkını her ortamda teslim ederim; Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, ilk andan itibaren bu öneriyi benimsedi ve sözde değil özde sahiplendi.

Önce, eski Adliye binası yıkılarak Hükümet’in önü açıldı. Tekel binasının Özelleştirme’den tahsisi sağlandı ve yıkıldı. Yeraltı otoparkının inşaatına başlandı, kısa süre önce de Özel İdare binası yıkılarak meydana katıldı. Sağlık kompleksi tamamlandığında -ki fazlaca bir işi kalmamış görünüyor- Sağlık Müdürlüğü binasının yıkımına da başlanacak ve meydan Gazi Caddesi’ne geniş bir cephe kazanacak.

Defalarca yazdığım gibi, bu devasa meydana “Kadeş” adı gerçekten çok yakışacaktır. Bir köşesine kil tabletin maketi de konularak, “Çorum, insanlık tarihinin ilk yazılı barış antlaşmasının merkezidir, dolayısıyla dünyanın barış kentidir” mesajı verilecektir. Böylelikle “Dünyanın Merkezi Çorum” imajı da güçlendirilmiş olacaktır.

“Kadeş Meydanı” ismi, eminiz ki dünyada da büyük ilgi görecek; meydanı çevreleyecek Hitit figürleriyle barışı simgeleyecek başka ögeler, adeta “tarihi” bir yer gibi turist çekecektir. Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’den ricamız, Çorum’a armağan edeceği bu güzel eseri, “Kadeş” gibi anlamlı ve kente büyük kazanımlar sağlayacak bir isimle de taçlandırmasıdır.