İl Genel Meclisi’nin geçtiğimiz Haziran dönemi toplantılarında İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale ettiği "tapulama harici alan üzerinde oluşan köylerin yol ve imar durumlarının düzeltilmesi maksadıyla 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yapılacak projelerle bu köylerin tespiti ve neler yapılabilir?" şeklindeki araştırma önergesi sonuçlandı.

Komisyon Başkanı Ali Sami Odabaş, yerleşim alandaki parsellerin büyük bir kısmının kamu eline geçtiğini, yola cephelerinin bulunmadığını, resmi izin ile yapı yapılamadığını anlattı.

Odabaş, açıklamasında şu bilgileri verdi:

"Komisyonumuzca yapılan çalışmalarda elde edilen bilgilere göre, ilimizde tapulama harici alan üzerine kurulu onlarca köy bulunmaktadır. Büyük bir kısmı tapulama harici alanlar üzerinde bulunan bu köyler genel olarak Uğurludağ, Bayat, Sungurlu, Osmancık ilçelerinde yer almaktadır.

Uğurludağ'a bağlı Eskiçeltek, Anbarcı, Üçdam ve Karakısık köyleri tapulama harici alanlar üzerine kurulmuş ve ilk kadastro geçince oluşmuş parseller üzerine kurulu olan köylerdir. Bu köylere ilave olarak Uğurludağ ilçesinde yer alan Resuloğlu, Yarımca, Yeniyapan, Boztepe köyleri, Bayat ilçesine bağlı Sağpazar, Toyhane, Aşağıemirhalil, Saray köyleri, Sungurlu Kula, Osmancık Karaçay, Durucasu, Sarpunkavak köyleri örnek olarak gösterilebilir. Bu nedenle, yerleşim alandaki parsellerin büyük bir kısmının kamu eline geçmiş yola cepheleri bulunmamakta olup, resmi izin ile yapı yapılamamaktadır.

3194 sayılı imar kanunun 8 maddesinin ğ bendinde ‘… Kamuya ait bir yaya veya taşıt yoluna cephe sağlanmadan yapı inşa edilemez, parsel oluşturulamaz…’ denildiğinden bu köylerde yeni yapılaşmayla ilgili inşaat izinleri verilememektedir. Bu nedenle bu kapsamda kalan köylerde kaçak ve çarpık yapılaşma engellenemeyerek gelecekte telafisi mümkün olmayacak sorunlara zemin hazırlanmaktadır.

Söz konusu köylerdeki bu sorun, 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında hazırlanacak Nazım ve Uygulama İmar Planlarının onaylanması ve sonrasında onaylanan imar uygulaması (18. madde uygulaması veya arsa ve arazi düzenlemesi /hamur kuralı) ile ortada kalkacaktır.

İmar Müdürlüğünce bu şekilde sorunu olan köylerin imar planı ve imar uygulamaları için 2018 yılı bütçesinde ödenek talep edilmiş olup, bütçenin imkân verdiği ölçülerde bu şekilde sorunlu köylerimizin imar planı ve imar uygulama planlarının hazırlanması hedeflenmektedir.” (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim