İstihdam ve prim teşviklerinde son gelişmelerin ve iş davaları, kıdem tazminatı gibi güncel konuların konuşulduğu Panele; Gazi Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Eyüp Bedir, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi, Milliyet Gazetesi Yazarı, NTV Yorumcusu Prof. Dr. Cem Kılıç, Gazi Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümünden Dr. Işıl Kurnaz Baltacı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Kayıtdışı istihdam Daire Başkanı Yakup Süngü konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açış konuşmasını yapan proje koordinatörü Yrd.Doç.Dr. Menekşe Şahin, hazırladıkları projenin 395 proje arasından hibe almaya hak kazanan 44 proje arasına girdiğini belirtti.

Projenin amacının “İnsana yakışır İŞ” odaklı sosyal politika alternatiflerine vurgu yaparak Çorum’da üretken ve sürdürülebilir istihdamın oluşturulması için kayıtdışı ekonomi ve kayıt dışı istihdamın neden olduğu eşitsizlikleri ortadan kaldıracak önlem ve önerileri hizmete sunmak olduğunu vurguladı.

Yrd.Doç.Dr. Menekşe Şahin, Çalışma yaşamında bireylerin temel haklarının korunduğu yeterli bir gelir ve sosyal koruma sağlayan üretken işlerin insana yakışır iş olarak nitelendirildiğini anlattı.

Vali Yardımcısı Haldun Aksalman ise konuşmasında tarih ve kültürün bir ülkenin zengin olduğu anlamına gelmediğini anlattı. Ülkenin yaşlı ya da genç olmasının da zengin olduğunu göstermediğini belirten Aksalman, Japonya’nın tarımsal açıdan uygun olmayan topraklara ve zengin olmayan toprak altı kaynaklara sahip olduğunu belirterek, bu ülkenin imkansızlıklara rağmen dünyada önemli bir ekonomiye sahip olduğunu söyledi. Temel ahlaki kurallar, dürüstlük, sorumluluk, hukuka ve kurallara inanç, başkalarının kurallarına saygı, çalışkanlık ve muhkem iradenin zenginlik olarak nitelendirilebileceğini anlatan Vali Yardımcısı Aksalman, fakir ülkelere bakıldığında bu sayılan kriterlere uyulmadığının görülebildiğini vurguladı. Zengin bir ülke olmak için yönetim, servet ve bilginin doğru dağılımına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Aksalman, “İşveren kayıtdışının hırsızlık olduğunu düşünmüyorsa ne kurallar olursa olsun farketmez. Yapılan kaçak işe mazeret bulunan bir ülkede yaşıyoruz. Tüm bunlar belirttiğimiz normların içimize işlememesinden kaynaklanıyor” dedi.

Yapılan açık konuşmasının ardından Gazi Üniversitesi İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Eyüp Bedir, moderatörlüğündeki panele geçildi.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim