TÜRSAB’ın bu konuda son derece titiz davrandığına ve Turizm Bakanlığı’yla ortaklaşa sürdürülen denetimlerin bahar-yaz sezonuyla birlikte artırıldığına dikkat çeken Halit İnaltekin, “Yasal bir şekilde hizmet sunan seyahat acenteleri olarak bizim en büyük sıkıntımız kaçak acentelerdir. Bu konuda bütün meslektaşlarımızın, ilgili kurum ve kuruluşların duyarlı olmasını bekliyoruz.” dedi.
TÜRSAB Erciyes Bölgesel Yürütme Kurulu Üyesi Halit İnaltekin yaptığı sektörel değerlendirmede şu görüşleri dile getirdi:
“Son dönemde oluşan döviz kurlarındaki dalgalanma, uzun yıllardır ekonomik istikrarını koruyan Türkiye’de birçok sektörde olduğu gibi turizm sektörünü de olumsuz etkiledi. Turizm sektörünün, döviz kazandırıcı olma özelliği de akla ilk gelen husus. Döviz kurları ülkeyi ziyaret eden yabancı turist için ürün fiyatını temsil etmesiyle ayrı bir önem taşıyor. Bu bakımdan döviz kurlarındaki dalgalanma da sektörü oldukça fazla etkiliyor. Son dönemlerde yaşanan döviz kurlarındaki değişim elbette turizm sektörünü de etkilemektedir. Özellikle son aylarda dolarda yaşanan yükselme ve Euro’da yaşanan yüzde 30 oranındaki döviz değer kaybı Türkiye’de turizm sektörü açısından sıkıntı yaratıyor ve Türkiye’deki tatil seçenekleri özellikle bahar ve yaz aylarında daha da fazlalaşıp fiyat olarak da ucuzladığı için Avrupalı turistlerin Türkiye’yi daha fazla tercih etmesine neden oluyor. Avrupa ülkelerinin yanı sıra dünyanın pek çok farklı ülkesinden gelen turistlerin de Türkiye’yi tercih etmesi açısından bu dönem, önemli bir süreç gibi görünmekte ancak paramızdaki bu değer kaybı ülke açısından olumlu görünmemektedir. Biz turizmciler bu konuda düzenli bir hareketten yanayız. Hızlı yükselme veya düşmeler sektöre cazip gelmemektedir.
Avro üzerinden belirlenen hac fiyatları ücretleri 2015 için dolar kuruna geçmesiyle dolardaki kur artışı hacı adaylarını da etkiledi. Geçtiğimiz yıl Hac ve Umre hizmetleri için en az 2 bin 700 avro ödeyen hacı adayları bu yıl 3 bin 600 dolar ödeme gerçekleştirecek. 2014 yılında hacca giden vatandaşlar 7 bin 700 TL öderken, 2015 yılında hacı olmak isteyen hacı adayları 9 bin 360 TL ödeyecek.
Geçen yıl Aralık ayında umre turları için bütçelerini avro üzerinden belirleyen hac ve umre acenteleri, Suudi Arabistan’da dolara bağlı olarak gerçekleşen konaklama, ulaşım ve diğer hizmet ödemelerinde zarara uğruyor. Bu nedenle doların yükselen grafiği Suudi Arabistan’daki otel ve diğer masrafların da ciddi anlamda artmasına neden oluyor. Bununla beraber avro/dolar paritesinin yükselişi acentelerin belini iyice büküyor.”
Editör: TE Bilisim