TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, hayvancılık sektörünün desteklenmesi amacıyla öngörülen 2017 tarımsal destekleme bütçesinin yüzde 30’a yakın bir kısmının hayvancılık sektörüne ayrılması beklenirken, desteğin yerli ve küçük üreticilere yapılması gerektiğini ifade ederek, son 4 yılda büyükbaş ithalatının yaklaşık 1.4 milyona ulaştığını kaydetti.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik, gerekse Başbakan Binali Yıldırım’ın söylemlerinin hayvan varlığının artırılması ve ithalatın çözüm olmadığını destekler nitelikte olmasına rağmen, ithalat rakamlarının yerli üreticinin sektördeki yerini hafiflettiğini söyledi. Son dört yılda büyükbaş hayvan ithalatının yaklaşık 1,4 milyona ulaştığına dikkat çeken Palandöken, “Amerika’dan sonra sığır ithalatında ikinci sırayı alan Türkiye’de politika hayvancılık sektörünü desteklemek olsa da verilen teşvikler üretimi değil ithalatı artırıyor. Oysaki teşvikler üretimi artırmak için kullanılmalı” diye konuştu.
“2020’DE 1,5 MİLYON TON ETE İHTİYACIMIZ OLACAK”
TÜİK verilerine göre Türkiye’de kişi başına düşen sığır eti miktarının 2007 yılında 6,125 kg iken 2015’e kadar yüzde 100 artarak 12,8 kg’ı bulduğunu ifade eden Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Bakanı Bendevi Palandöken, “Nüfusun aynı oranda artması durumunda 2020’de yaklaşık 1,495 ton sığır ihtiyacı doğacaktır. Artış beklendiği gibi bu şekilde olur ve yerli üretim desteklenmez ise ithalat rakamları çok artar. 2017 tarımsal destekleme bütçesinde hayvancılık sektörüne ayrılan bölümünün yerli üretimi desteklemede verimli kullanılması durumunda ekonomi ve hayvancılık sektörü dışa bağımlı olmaktan kurtulacaktır” şeklinde konuştu.
“YERLİ ÜRETİM KÜÇÜK İŞLETMECİLER DESTEKLENEREK GELİŞMELİ”
Küçük işletmelerin desteklenmesiyle hayvancılık sektörünün gelişebileceğini anlatan Palandöken, “Sanayileşmiş yerli üreticiyi desteklemek sektörü tekelleşmeye mahkûm bırakacağı için kırmızı et üretiminin arttırılabilmesi için besiciliğin yaygınlaştırılması ve büyükbaş hayvan sayılarının artırılması gerekmektedir. Hayvancılık sektöründe sığır ithalatında dünya sıralamasında ikinci sıradayız. Hayvancılık sektörünü desteklemek için savunulan politikaların doğrudan yerli küçük üreticiyi destekler nitelikte olması gerektiği kanaatindeyim” dedi.
(Haber Merkezi)
 
Editör: TE Bilisim