Okul tiyatro salonunda gerçekleştirilen seminere Mahalle Muhtarı Hasan Kızıltepe, okul müdürü Ender Özcan Özçakır ve çok sayıda veli katıldı.

Seminerin açış konuşmasını yapan okul müdürü Ender Özcan Özçakır, son yıllarda çocuklara yönelik yapılan istismar ve ihmalin tüm toplumda gündemde olan kültürel farklılıklara rağmen geçerliliğini koruyan bir sorun olduğunu anlattı. Toplum olarak ilerleyebilmenin; o toplumun çocuklarının ruhsal, bilişsel ve duygusal her yönden sağlıklı gelişmesiyle mümkün olduğunu dile getiren Özçakır, çocuk haklarının ihlal edildiğini, sürekli ihmal ve istismar vakalarıyla karşılaşıldığını ifade etti.

Yapılan konuşmanın ardından yönelik Çorum Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu üyesi Avukat Hande Güllü tarafından "Çocuk İhmali, İstismarı ve Hukuksal Boyutu" konulu seminer verildi.

Avukat Hande Güllü, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre, “Ulusal yasalarca daha genç bir yaşta reşit sayılma hariç, 18 yaşın altındaki her insanın çocuk sayıldığını” belirterek, çocuk istismarı ve ihmalinin ülkemizde yıllardır var olmasına rağmen bu konularla ilgili çalışmaların başlamasının oldukça yeni olduğunu söyledi.

Çocuğa yönelik şiddetin günümüzde en yaygın olan ve “meşru” görülen şiddet biçimi olduğuna dikkat çeken Hande Güllü, “Ülkemizde dayağın disiplin yöntemi olarak yüzyıllardan beri kabul gören bir sistem olması, fiziksel istismarın çok fazla görülmesine, cinselliği konuşmayan kapalı bir toplum olmamız ise cinsel istismarın ve ensestin her geçen gün artmasına neden olmaktadır.” dedi.

Çocuk istismarının; fiziksel, cinsel, duygusal istismar ve ihmal olmak üzere 4 temel grupta incelendiğini belirten Hande Güllü, ülkemizde fiziksel ve cinsel istismarın yaygın olduğuna dikkat çekti.

Cinsel istismarın toplumda sık rastlanan bir durum olmasına rağmen çoğunlukla gizli kaldığını vurgulayan avukat Güllü, “Ülkemizde bu olayların en çok yüzde 5-10’u ortaya çıkmaktadır. Bu eylemlerin yüzde 90’ı, çocuğun tanıdığı biri tarafından gerçekleştirilmektedir. Boşanma, şiddet, alkol ve madde kullanımı olan ailelerde cinsel istismar daha sık görülmektedir.” diye konuştu.(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim