Programa Vali Necmeddin Kılıç, Garnizon Komutanı Per. Kd. Albay Şenduran İnan, Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Vali Yardımcısı Adem Saçan, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, daire amirleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Hasan Paşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 96. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’un anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Hasan Paşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Galip Şahin, yaptığı açılış konuşmasında Mehmet Akif Ersoy’un milletin kutup yıldızı olduğunu belirterek, “O bir milli ruh, bir iman abidesi Mehmet’tir. O’nun yazdığı bu marş sondur ve ebediyen son olacaktır. İstiklal Marşımız, Türk milletinin bağımsız bir devlet olarak var olma iradesinin milli mutabakat metnidir. Ezelden beridir hür yaşamış ve bundan sonra da hür yaşayacak milletimiz, 15 Temmuz’da da tek yürek olmuştur.  İstiklal marşını sevmek ülkemizi sevmektir. Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırtmasın. Fakat Mehmet Akif Ersoy’lar hep var olsun” dedi.

Vali Necmeddin Kılıç da İstiklal Marşı’nın yazılış sebebinin bilinmesi gerektiğini söyledi. İstiklal Marşı’nın bir günde yazılmadığını kaydeden Kılıç, “Anadolu, insanlığın yeniden dünyaya yayıldığı bir yerdir. Anadolu medeniyetlerin beşiğidir. Akif’in ‘Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda’ dediği bir cennet vatandayız. Alparslan çelik yelekli Bizans ordusuna karşı ‘Bizim de çelik yüreğimiz var’ diyerek Anadolu’nun kapılarını açmıştır. Daha sonra haçlı seferleri devam etti. Çanakkale’de, İstiklal savaşında düşmanları yendik. İstiklal Marşı kıtaları bu süreçte yazılmaya başladı. Bize hediye edilen bu toprağın kıymetinin farkında olmamız lazım. Gençler siz bu devletin bekası için daha ağır sorumluluklarla karşılaşacaksınız. Onun için çok daha iyi yetişmiş olmanız gerekiyor. Bu ruhu yarınlara taşıyacağınızdan eminim. Sizleri yetiştiren anne babalarınıza ve öğretmenlerinize saygılar sunuyorum” şeklinde konuştu.

“Mehmet Akif Ersoy’un hayatı” adlı sunumun ardından öğrenciler 12 Mart Oratoryosunu seslendirdiler.

İl Milli Eğim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Mehmet Akif Ersoy’un Şiirlerini Güzel Okuma Yarışmasında birinci olan eserin seslendirilmesinin ardından “Anılarla Mehmet Akif” adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

“İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” konulu yarışmalardan dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin verilmesiyle program sona erdi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim