İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü etkinlikleri kapsamında Belediye’nin düzenlediği “94. Yılında İstiklal Marşı ve Mehmet Akif” konulu konferansa konuşmacı olarak şair-yazar Mustafa Özçelik katıldı.
Devlet Tiyatro Salonu'ndaki önceki akşam yapılan konferansa İl Emniyet Müdürü Salih Erkan Tarancı, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, İl Milli Eğitim Müdürü Seyit Ali Büyük, Müdür Yardımcısı Yahya Çoban, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mustafa Ercan, İmam Hatip Lisesi Müdürü Hüseyin Kır, AKP Milletvekili Aday Adayı Prof. Dr. Şakir Şahin ile çok sayıda dinleyici katıldı.
Çorum Belediyesi Basın Bürosu tarafından yapılan açıklamada Özçelik’in mütevazı kişiliği ve sunumu ile dikkat çektiği belirtildi. Özçelik konferansında İstiklal Marşı'nın tarihi bir belge olduğuna, taşıdığı mana zenginliği ve fikirleriyle de geleceğe ışık tutan bir metin olduğuna dikkat çekti.
İstiklal Marşı’nın bir emanet olduğunu hatırlatan Mustafa Özçelik, “Emanet korumayı gerektirir. Korumak demek sadece programlarda okumak demek değildir. Onun anlam dünyasındaki değerleri tanımak, bugün de bu değerler çerçevesinde bir hayat sürmek, geleceği de bu değerler çerçevesinde şekillendirmektir. Bu nedenle İstiklal Marşı'mız aynı zamanda istikbal marşımızdır. Sanki bugün yazılmış gibi yeniden okumak, anlamlandırmak ve ifade edilen kavramları içselleştirerek hayatımıza yerleştirmemiz gerekiyor” dedi.
Mehmet Akif' Ersoy’u Osmanlı'dan Cumhuriyete geçiş sürecinin tanığı olarak nitelendiren Özçelik, 94 yıllık süre zarfında ilki 1926 olmak üzere toplumsal kırılma dönemlerinde İstiklal Marşı'nın değiştirilmesi girişimlerinde bulunulduğunu ancak tüm bu girişimlerin sonuçsuz kaldığını kaydetti.
İstiklal Marşı’nın vatan, millet, din ve devlet temelini esas aldığını ve bizi tarif ettiğini anlatan Özçelik, Akif’in hayatının son 10 yılını Mısır’da sürgünde geçirdiğini, buna rağmen milletimiz ve özellikle de gençlerin her zaman ona sahip çıkarak vefasızlık yapmadığını, cenazesini kaldırarak harçlıklarıyla mezarını yaptırdığını dile getirdi.
Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan konferans sonunda Özçelike çiçek verdi.



Editör: TE Bilisim