İnsanlara ekmek vermek, en kutsal, en hayırlı işlerden biri. Ülke ekonomisi açısından da, istihdam yaratmanın önemi çok büyük. Bu bakımdan, onlarca, yüzlerce istihdam sağlayan sanayici ve işadamlarına, minnet borçlu olmamız gerekir.
Ancak, hukuki açıdan öylesine boşluklarımız var ki, istihdam sağlayanlar, sanki suç işlemiş gibi cezalandırılıyorlar. Haksız ve ağır tazminatlara mahkûm ediliyorlar. İş verdiklerine de, vereceklerine de bin pişman ediliyorlar. Çünkü, en dayanaktan yoksun davalarda bile, peşin hükümle işverenler haksız görülüyorlar.
İşleyiş böyle olunca, “işveren söğüşlemek” adeta bir sektör haline geldi. Tabii, yatırım yapıp istihdam sağlamak yerine, kira geliri getirecek mülk alarak veya parayı faize yatırarak yan gelip yatmak da “akıllılık”, “işbilirlik” oldu.
Şu anda, iş dünyasının en önemli sorunu bu. Hakka-hukuka, emeğe saygı elbette ön koşul, ama istismarlara karşı, istihdam yaratanları kim, nasıl koruyacak? Yasa yapıcılar, kangren haline gelmiş bu yaraya ne zaman neşter vuracaklar?
Editör: TE Bilisim