Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İl Genç Girişimciler Kurulu ile Hitit Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği Ben Genç Girişimciyim Projesi’nin ilk basamağı olan 10’da 10 Girişimcilik Günleri’nin ilk toplantısının konuğu TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal oldu.

Söyleşi şeklinde geçen toplantıda Başaranhıncal, gençlerle tecrübelerini paylaştı.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Reha Metin Alkan’ın da hazır bulunduğu programın açış konuşmasını yapan TOBB İL Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Elvan Can Çabuk, göreve geldiği günden beri üniversite gençliğine faydalı olmak ve üniversite koridorlarını fabrika kapılarına bağlamak için çaba gösterdiğini ifade etti.

Sosyal bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç.Dr. Zekeriya Işık ise konuşmasında en önemli sorunlardan birinin reel sektörün ihtiyacı olan insanları yetiştirememek olduğunu söyledi.

Bu konuda TSO ile çalışmalar yapıldığını ve dönem sonuna kadar bu çalışmaların sayısının 24’ü bulacağını anlatan Işık, bu yaz akademisyenlerle çalışacaklarını ve Meslek Yüksek Okulu’nda 3+1 sisteminin hayata geçirilmesinin yollarının aranacağını vurguladı. Bu sistemde 3 yıl eğitim gören öğrencinin 1 yıl da reel sektörün içinde olacağını ve iş hayatını yerinde öğreneceğini dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından program Öğr. Gör. Fatih Şanöz moderatörlüğünde söyleşi halinde devam etti.

“GENÇLER KISA YOLDAN ZENGİN OLMA DERDİNDE”

Programın konuğu olan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, sanayi ve üniversite adına Çorum’da çok yol alındığını belirterek iş dünyasının verdiği desteğin aynı zamanda kendi geleceği için de gerekli olduğunu söyledi.

Toplumda ciddi bir zehirlenme bulunduğunu ve bu zehirden bir an önce kurtulmak gerektiğini anlatan Başaranhıncal, “Cephedeki düşman evdeki düşmandan daha iyi en azından nerede olduğunu ve ne zaman ateş edeceğini biliyorsunuz ancak evdeki düşmanın sizi ne zaman zehirleyeceğini bilemiyorsunuz” dedi.

Evdeki düşmanın sosyal medya ve televizyon programları olduğunu belirten Başaranhıncal, internetten hangi bilginin doğru olduğunu ayırabilmenin mümkün olmayabildiğini söyledi. Gençlerin evlerde izledikleri filmlerden hayata iki laklak edip yılda bir kez hazırlanan proje ile milyonlar kazanılacağını zannettiğini ancak işverenin şartlar şunlar ücret şu kadar dediğinde ise geri çekildiklerini vurgulayan Çetin Başaranhıncal, iş ahlakının ise geçmişe göre bozulduğunu dile getirdi.

“Eskiden çalışanlar işyerini sever ve sahiplenirdi. Şimdi ise iş hayatına atılan gençler sudan çıkmış balık gibi. Okullardan çıkanların büyük bölümü eski çalışanlarımızın meziyetine sahip değil. Daha önce işveren ve çalışanlar aile gibiydi. Zorluklara birlikte göğüs gerilirdi. Şuanda çalışanların büyük bölümü 100 lira fazla verilen yere gitmeye hazır” diyen Başaranhıncal, şu anki sistemde işveren ve işçi ilişkisinin kurallar dahilinde olduğunu dile getirdi.

“TSO’LARA YETKİ VERİLMELİ”

Ticaret ve Sanayi Odalarının yetkilerinin artırılması gerektiğini belirten Çetin Başaranhıncal, bunun yanında mevzuatın da genişletilmesinin önem taşıdığını anlattı. “Kanun gereği işyerlerinin Ticaret ve Sanayi Odalarına, küçük işletmeyse odalara üye olması gerektiğini ifade eden Çetin Başaranhıncal, bize yetki verilmeli ki gerektiğinde şu işi yapacağım diyenlere dur arkadaş o meslekten Çorum’da fazlasıyla var diyebilelim ama yetkimiz yok” dedi. TSO’nun meslek gruplarının çeşitliliği bakımından bölgede önde olduğunu anlatan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, bu meslek gruplarının mecliste 55 üye ile temsil edildiğini ifade etti.

“ÇORUM, KİREMİT SEKTÖRÜNÜN HAKİMİ”

Aynı zamanda Toprak Sanayiciler Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanlığı da yaptığını anlatan Çetin Başaranhıncal, kiremit sektöründe Çorum’un hakimiyetini koruduğunu belirtti. Türkiye’nin neresine gidilirse gidilsin evlerin çatısında Çorum kiremidi görebilmenin mümkün olduğunu belirten Başaranhıncal, tuğladaki pazar payının ise %10 olduğunu ifade etti. Çetin Başaranhıncal, Türkiye’nin çatısını Çorum’un örtüğünün söylenebileceğini kaydetti.(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim