Ensar Vakfı Çorum Şubesi, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde 29 Mayıs İstanbul’un fethinin yıldönümü nedeniyle bir panel düzenledi.
Turgut Özal İş Merkezi Belediye Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen paneli Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru, Ensar Vakfı Başkanı Halil İbrahim Aşgın ve çok sayıda öğrenci izledi.
Hitit Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Azimli ve Öğr. Gör. Dr. Zekeriya Işık’ın konuşmacı olarak katıldığı “Bir Çağın Başlangıcı: Fatih, Fetih ve Yeni Medeniyet” başlıklı panelin moderatörlüğünü üstlenen Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Demiryürek, Hıristiyan dünyasında üç önemli olayın asla kabullenilmediğini söyledi. Demiryürek, “Avrupa, 1571 yılından buyana Kıbrıs’ın Hıristiyan dünyasının bir parçası olması için çaba gösterdi.
1187 yılında Kudüs’ün Selahaddin Eyyübi tarafından fethedilmesinin ardından 3. Haçlı Seferi başlatılmıştır. Ancak herhangi bir sonuç alınmamıştır. Eyyübi’nin ölümünden yüz yıllar sonra 1918 yılında İngilizlerin, Filistin ve Suriye’yi işgal ettiğinde ilk yaptığı şey Selahaddin Eyyübi’nin Şam’daki türbesine girmek oldu.
Üçüncüsü ise İstanbul’un fethi konusudur. İstanbul’un fethi de bir türlü kabullenilemedi. 9 Ocak 1919’da Müttefik Orduları Başkomutanı D’esperey, İstanbul’a geldiğinde ilk yaptığı şey büyük bir beyaz atın üstünde yürümek oldu. Yani Fatih’in beyaz atla İstanbul’a girişi karşısında ‘biz de şimdi İstanbul’u sizden almış olduk’ demek istedi. Toplumların hafızaları yaşanmış bu olayları hızlı şekilde unutabiliyor. Yeniden hatırlamakta yarar var” dedi.



(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim