Buhara Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve eşi Hatice Külcü, Başkan Yardımcısı Turhan Candan, Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan’ın eşi Ebru Ceylan, Belediye Meclis Üyeleri ve davetliler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Kadın Kültür ve Sanat Merkezleri Müdiresi Nuran Hakyemez, “Çorum Belediyesi Kadın Kültür ve Sanat Merkezleri olarak beşinci yılımızda, kadınlarımız için güçlü bir dönüşüm başlatmış olmanın gururunu, üzerimize düşen önemli bir sosyal sorumluluğu da yerine getirmiş olmanın sevincini yaşıyoruz.
Kadın duyarlılığı, kadın zarafeti ve kadın inceliğini sonuna kadar hissedebileceğimiz bir gün yaşamayı diliyor, nice kuruluş yıldönümlerinde hep beraber olmayı temenni ediyoruz” dedi.
Programa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı-Yazar Mehmet Kamil Berse ise Osmanlı kültürünün sembollerinden, Divan Edebiyatı’nın en önemli mazmunlarından “lâle” hakkında katılımcılara çeşitli yönleriyle bilgi verdi.
İstanbul’u laleyle Fatih Sultan Mehmet’in tanıştırdığını belirten Berse, padişahlar arasında Fatih’ten sonra laleye en düşkün hükümdarın Kanuni Sultan Süleyman olduğunu söyledi.
Berse, konuşmasında şu ifadelere de yer verdi: “Lale, 1071 yılında Selçuklularla birlikte bizim topraklara geldi. Lalenin ömrü doğal ortamda 6 haftadır. Çeşitli yerlerde 1 haftaya kadar düşüyor. 1108 çeşidi vardır. Kanaat önderlerinin hepsi lale ile ilgilenmiştir. Hollanda, Viyana, Kanada ve Japonya'ya Kanuni Sultan Süleyman zamanında Osmanlı ihraç ediyor. Kimse laleye güzel olduğu için pasaport sormuyor. Lale ferahlık veren bir çiçektir. Bizim kültürümüzde lale çok önemlidir. Çiçekle meşgul olan doğal olarak toprakla meşgul oluyor ve kendisini Allah’a daha yakın hissediyor”
Konuşmaların ardından, Lalelerin Ahengi El Sanatları Yarışması’nda ilk üçe giren Sümeyye Anar, Hasibe Şamlı ve Özlem Aslan isimli yarışmacılara ve jüri üyelerine hediyeleri takdim edildi.
Program sonunda Lalelerin Ahengi El Sanatları Yarışmasının 62 eserlerinin olduğu serginin gezilmesinin ardından, günün öneminin anısına katılımcılara Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ve eşi Hatice Külcü tarafından lale fideleri hediye edildi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim