İŞKUR Bilgi İşlem Daire Başkanı Fahrettin Kaya ve İstihdam Uzmanı Savaş Mercan’ın da katılımlarıyla gerçekleştirilen İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısı’nda İŞKUR İl Müdürü Ali Şahan tarafından istihdamın arttırılmasına yönelik gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi verildi.

Şahan, “2016 yılında hain darbenin başarısız olmasıyla birlikte ülkemizde işsizlik oranı artmaya başlamış, işsizlik oranı 2016 yılında % 10.2’iken Ocak 2017'de % 13'e yükselmiştir.

İşsizlik oranlarının artması ile birlikte Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’in talimatı ile "Çalışma Hayatında Milli İstihdam Seferberliği" başlatılmıştır.

"Milli İstihdam Seferberliği" uygulaması ile birlikte ülkemizde işsizlik oranı hızla düşmeye başlamış ve Ekim 2017’de % 10,2 olarak gerçekleşmiştir” dedi.

Milli İstihdam Seferberliği kapsamında 20’nin üzerinde toplantı ve 200’ün üzerinde işyerinin ziyaret edilerek, işverenlere işbaşı eğitim programlarından sonra yararlanacakları teşvikler hakkında bilgi verildiğini söyleyen Şahan, yapılan bu çalışmalar neticesinde Çorum’da 4 bin olan istihdam taahhütlerini 7051'e ulaştırdıklarını bildirdi.

İşgücü Piyasası Araştırma (İPA) raporlarına göre Çorum’da işyerlerinin sektörlere göre dağılımı incelendiğinde en fazla işyerinin imalat sektöründe olduğunu kaydeden Şahan, “Yaklaşık olarak her 100 işyerinden 36'sı imalat sektöründedir. Bu sektörü % 22 ile toptan ve perakende, % 12 ile inşaat sektörü takip etmektedir.

Bu işyerlerinde açık işlerde birinci ve ikinci sırayı makine montajcısı ve dikiş makine işçisi almış, bu meslekleri sırası ile konfeksiyon işçisi, seramik imalatı işçisi, beden işçisi, paketleme işçisi, kaynakçı (oksijen ve elektrik kaynakçısı), gaz altı kaynakçısı, garson, CNC torna tezgah operatörü izlemiştir” dedi.

Yine İPA raporlarına 2010 yılında Çorum’da 12 bin 338 İŞKUR'a kayıtlı işsiz bulunduğunu, 2016 yılı sonu itibariyle bu sayının yaklaşık % 57 artarak 19 bin 341'e yükseldiğini belirten İŞKUR İl Müdürü Ali Şahan, “Rakamlardaki yükseliş İŞKUR'un tanınırlığının artmasından ve işgücü piyasasında aktif bir oyuncu haline gelmesinden kaynaklanmaktadır. Kadınlarda 2010 yılında 4 bin 246 kişi kayıtlı iken, 2016 yılı sonu itibariyle bu sayı 2,5 kat artarak 10 bin 388 kişiye çıkmıştır. Kadınların ekonomik değer üretmek ve ev ekonomisine katkı sağlamak amacıyla işgücü piyasasında yer almak istemeleri, bu sayıda belirgin bir artış olmasını sağlamıştır” dedi.

Şahan, açıklamasının devamında şu bilgileri verdi:

“İş Kurumu’nun istihdamın arttırılmasında 3 tane güçlü politikası bulunmaktadır.

Bunlar; girişimcilik eğitimleri, işbaşı eğitim programları ve mesleki eğitim kurslarıdır.

İlimizde 2017 yılı içerisinde 449 kişiye girişimcilik eğitimi verilerek katılımcılara sertifikaları dağıtılmıştır. Bu eğitimlerimiz Çorum Sanayi ve Ticaret Odası, Esnaf Odası Başkanlığı ve Sungurlu Ticaret Borsası ve Sungurlu Denetimde Serbestlik Müdürlüğü ile gerçekleştirilmiştir.

Yine ilimizde 93 adet mesleki eğitim kursu düzenlenmiş, toplam 1883 katılımcı ile bu kurslar basan ile tamamlanmıştır.

İlimizde 2017 yılı içerisinde işbaşı eğitim programı kapsamında 1706 işyerinde 3185 kişi işbaşı eğitimi programı kapsamında faydalandırılmıştır.” (Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim