Proje kapsamında eğitim, danışmanlık ve yurtdışı pazarlama faaliyetleri yürüten küme firmaları, ilk yurtdışı programını İspanya’nın Katalonya bölgesine 13 firmadan toplam 19 kişilik heyetle düzenledi.

Söz konusu ziyaretle ilgili Çorum TSO tarafından yapılan açıklamada, “Çorum Gıda İşleme Makine Sektörünün uluslararası rekabet gücünü arttırmasına yönelik İspanya yurtdışı pazarlama programı, sektör için belirlenen uluslararası hedef pazarlar neticesinde ortaya çıktı. Proje kapsamında yapılan ihtiyaç analizi sonucunda, İspanya’nın son beş sene içerisinde 8437 GTİP kodunda yaklaşık 103 milyon dolar tutarında ithalat yaptığı, buna karşılık ülkemizden İspanya’ya yapılan ihracat tutarının ise sadece yaklaşık olarak 4 milyon dolar olduğu tespit edildi. Bu nedenle İspanya, sektör için potansiyel bir pazar konumunda. İspanya pazarı hakkında yapılan ön incelemede Katalonya bölgesi çok sayıda un, mısır, yem ve buna benzer hububat işleyen gıda işleme fabrikalarına sahip olduğu için öncelikli bölge olarak seçildi” denildi.

İspanya programı kapsamında ilk olarak Lleida Ticaret Odası ve üyeleri ile ikili görüşmeler gerçekleştirilirken, devamında bölgenin en büyük un üreticileri ziyaret edildi. Program kapsamında, ayrıca tarım ürünleri ve teknolojileri teknoparkı içinde yer alan firmalarla görüşmeler yapıldı. Oldukça verimli geçen programda Barselona’da bulunan Nissan fabrikası ziyaret edilerek, tedarik, üretim ve lojistik süreçleri incelendi.

Programın son gününde Barselona Ticaret Ataşeliği ve Barselona Ticaret Odası ziyaret edilerek işbirliği fırsatları değerlendirildi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim