Devlet Tiyatrosu Salonu’nda gerçekleştirilen panele HDP İl Eş Başkanları Ali Akkaya ve Özlem Tunç, EMEP İl Başkanı Meliha Üşüdür, Merkez İlçe Başkanı Feyzullah Aygün, YSGP İl Başkanı Süleyman Kamışlı, Eğitim Sen Şube Başkanı Mehmet Öztürk ve yönetim kurulu üyeleri, İHD Çorum Temsilcisi Sadık Gençaslan ile çok sayıda yurttaş katıldı.
Moderatörlüğünü Av. Nihat Ahıskalıoğlu’nun yaptığı panelde Yazar İhsan Eliaçık, HDP Parti Meclisi Üyesi Araştırmacı Yazar Ayhan Bilgen ve Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Eğri “İslam ve Barış” konusuna dair görüşlerini katılımcılarla paylaştılar.
Panelde ilk konuşmayı yapan Ayhan Bilgen, Ortadoğu’nun kan ve gözyaşı ile boğulduğunu belirterek, “Bu coğrafyada elbette yoksulluk sorun, gelir dağılımındaki çarpıklık sorun. Bu sorunlarının çözümünü bulabilmemiz için barış zeminine ihtiyaç var. Barış ve adalet yoksa bu sorunları çözme zemini de olmaz” dedi.

“EGEMENLER TOPLUMU KORKULARI ÜZERİNDEN YÖNETTİ”
Ortadoğu toplumlarının içten içe birbirine karşı öfke biriktirdiğini kaydeden Bilgen, bu öfkenin bir yerde dışa vurduğunu ve acıların başladığını belirtti. Irak’ta ve Suriye’de selefi örgütlerin Şiilerin kutsal mekanlarına bombalı saldırı düzenlediğini ve yüzlerce insanın ölümüne neden olduğunu, bunun tam tersi durumların da yaşandığını belirten Bilgen, bu topraklarda kan aksa da akmasa da barışı imkansız kılan yapısal sorunların bulunduğunu dile getirdi.
İslam denilince “barış ve huzurun” akla gelmemesinin arkasında yatan sebeplerin iyi bir şekilde irdelenmesi gerektiğini ifade eden Bilgen, “Bu sorunla açıkça yüzleşmemiz gerekiyor. Ancak bütün faturayı Müslümanlara kesmek de doğru değil. Buna rağmen bir yerde bir şeyi düzeltecekseniz önce kendinizi düzelteceksiniz.
Bu topraklarda egemenliğini devam ettirmek isteyenler, toplumsal çatışmayı en önemli yönetim modeli olarak gördüler. Alevi-Sünni, Türk-Kürt çatışması birilerinin işine yaradı. Anadolu’da ortalama bir Sünni insan yıllardır ‘sol gelecek, komünizm gelecek, din elden gidecek’ korkusuyla, Aleviler ‘şeriat gelecek’ korkusuyla, Türkler ‘Kürtler bu ülkeyi bölecek” korkusuyla egemenlerin arkasında konumlandırıldı. Bu nedenle sistemle hesaplaşmadan barış ve adaletten söz etmem mümkün değil” şeklinde konuştu.

“İNSAN MERKEZLİ DİN ANLAYIŞINDAN UZAKLAŞILIYOR”
Hitit Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Eğri ise İslam coğrafyasındaki sorunların kaynağının insan merkezli din anlayışından uzaklaşılması nedeniyle ortaya çıktığını dile getirdi.
Kur’an’ın insanları düşünmeye sevk ettiğini kaydeden Eğri, “Oysa İslam dünyası bunun tam tersi hareket ederek basmakalıp düşüncelerle kendisini ifade eder hale geldi. Birbirimizi sevmemiz gerektiğini insanlara anlatamadık. Bilgiyi hayatın içerisinde yeniden yapılandırmamız gerekiyor” dedi.
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim