IŞİD zulmünden ve savaştan kaçan anne öyle bir istekte bulundu ki…
“Bir çuval un, ikinci elde olsa fırın ve birde 10 gün önce biten tüpüm boş. Bu ihtiyaçlarım karşılanırsa çocuklarıma ekmek yapar onları duyurabilirim”
ÇORUM’da kalan mülteciler perişan halde kendilerine uzanacak yardım ellerini bekliyor. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve sınır bölgesinden Çorum’a gelen Mültecilerin, çileli hayatı devam ediyor. Kentin hemen hemen her mahallesinde gece kondular da yaşam mücadelesi veren Türkmen,Suriye ve Iraklı ailelerin kış ayında nasıl hayatta kalma mücadelesi verdiklerini gazetemizin sayfalarına taşımayı sürdürüyoruz. İş, aş ekmek bulamadıkları için perişan olduklarını belirten aileler hayırseverlerden odun, kömür, bebek için süt ve çocuk maması, kap, kacak, kuru gıda, battaniye, soba odun kömür gibi yardım bekliyorlar.



BİR AY ÖNCE ÇORUM’A GELDİLER
Kunduzhan Mahallesinde ikamet eden çoğu çocuk 10 kişilik sığınmacı ailenin reisi Rashid Yousif Murad yaptığı açıklamada “Musul Kerkük’ten Çorum’a geleli bir ay oldu.
Savaş her şeyimizi elimizden aldı. Orada 2 arabam, iki dükkanım ve birde oğlum kaldı. Elbiselerimizi bile alamadan doğup büyüdüğümüz topraklarımızdan ayrılmak zorunda kaldık. Burada perişan durumdayız. Para yok, iş yok ekmek yok”dedi.



IŞİD OCAĞIMIZI SÖNDÜRDÜ
Eşi Suud Albudallo ise “ Savaş bir taraftan IŞİD bir taraftan ocağımızı söndürdüler. Buraya bir ay önce yerleştik, komşuların ve belediyeden gelen yardımlarla ayakta durmaya çalışıyoruz.
Hayırsever Müslüman kardeşlerimizden benim bir isteğim var. Eğer birileri sesime kulak verirse çok mutlu olurum. Bir çuval un, ikinci elde olsa fırın ve birde 10 gün önce biten tüpüm boş, bu ihtiyaçlarım karşılanırsa çocuklarıma ekmek yapar onları duyurabilirim. Evde kuru gıda zaten yok” diyerek hayırseverlere böyle seslendi.
Diğer yandan Suud Salih isimli bir başka sığınmacı ise bir evde sekiz çocukla kalıyoruz. Halimiz perişan çocuklar yorganlara sarılıp yer yatağında yatıyorlar.Çoğu hasta odun kömür gıdaya ihtiyaç var” dedi.



MUHTAR “EKMEK FİŞİ” ÇAĞRISI YAPTI
Çöplü Mahallesi Muhtarı Yılmaz Kılcı ise hayırseverlere seslenerek şunları söyledi.
“Şuan benim mahallemde yaklaşık 50 hane mülteci yaşıyor. Her bir hanede 8 ila 20 kişi arasında çoğu çocuk insan yaşıyor. Onların acil ihtiyaçları olarak başta ekmek, ve diğer gıdalara ihtiyaç var. Hatta tüp ihtiyaçları daha fazla, kömür odun başlı başına bir ihtiyaç” dedi.
Muhtar Kılcı daha sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi. “ Bizlerin anlaşmalı olduğu fırınlar var. Eğer hayırseverler ekmek fişi alırlarsa günlük olarak bu aileler gidip ekmeklerini alırlar. En azından ekmek sorununu çözmüş oluruz” dedi.
(Yusuf ÇINAR)
Editör: TE Bilisim