Esnaf ve sanatkârlar ile yanlarında çalışanların iş kazaları, meslek hastalıkları ve idari yaptırımlarla karşı karşıya kalmamaları için İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda önlem almaları gerektiğini vurgulayan TESK Genel Başkanı Oalandöken, “İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminden hizmet alma yükümlülüğü 1 Temmuz 2017’den itibaren yürürlüğe girecek. İş Sağlığı ve Güvenliği için alınacak tedbirler bir maliyet olarak görülmemeli. Çünkü maddi kayıplar telafi edilse de kaybedilen yaşamların telafisi mümkün olmamaktadır.” dedi.

“ÇALIŞANLAR DA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ ALMALIDIR”

Esnaf ve sanatkârların yerine getirmesi yükümlülükleri sıralayan Palandöken, “Esnaf ve sanatkârlarımız, işyerinde risk değerlendirmesi yapmalı, acil durum planı hazırlamalı veya bu hizmetleri ilgili yerlerden temin etmelidir. Yangınla mücadele ve ilk yardım konularında önlem almalıdır. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının kaydını tutmalı ve belirlenen süre içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmelidir. Çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim almalarını sağlamalıdır. Çalışanlarının, işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak, sağlık gözetimine tabi tutmalıdır.” şeklinde konuştu.

“İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI BULUNDURMA ZORUNLULUĞU 1 TEMMUZ’DA BAŞLIYOR”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri sahiplerini bilgilendirerek, “1 Temmuz’dan itibaren işyerlerinde iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunlu hâle gelecek. Bu tarihten itibaren denetimler de başlayacak. Bununla birlikte 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri gerekli sertifikaya sahip olmaları hâlinde (işe giriş ve periyodik muayeneler hariç) iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebilecek.” diye konuştu.

Palandöken iş sağlığı ve güvenliği için alınacak tedbirlerin önemini vurgulayarak, “İş sağlığı ve güvenliği, işyerinin daha huzurlu, çalışanların daha mutlu ve işletmelerin daha verimli olabilmesi için bir gerekliliktir. İlerleyen günlerde iş sağlığı ve güvenliği kültürünün daha da yaygınlaşmasını umuyor, esnaf ve sanatkârlarımıza sağlıklı ve güvenli bir işyeri ortamında kazasız günler diliyorum.” ifadelerini kullandı.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim