Kanuna veya bireysel ya da toplu iş sözleşmesine dayanan işçi, işveren alacağı, tazminatı ve işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulması dava şartı olarak aranacak. Arabulucuya başvurma zorunluluğu için alacak veya tazminat talebinin iş ilişkisinden kaynaklanması gerekecek.

Çorum TSO’nun Aralık ayı Meclis Toplantısı’nda yeni uygulama ile ilgili meclis üyelerine bilgi veren Arabulucu Av. Kenan Yaşar, “İşçi kıdem, ihbar gibi tazminat ve fazla mesai, yıllık izin gibi ücret; işveren de alacak ve tazminat kalemleri için dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. Arabulucuya başvurulmadan dava açılırsa herhangi bir işlem yapılmaksızın dava, dava şartı yokluğu nedeniyle usulden reddedilecek” dedi.

Arabuluculuk sürecinin yeni yıl itibariyle iş davalarında zorunlu hale getirileceği bilgisini veren Yaşar, “1 Ocak 2018’den itibaren, iş mahkemelerinde açılacak kıdem alacağı, ihbar alacağı, herhangi bir işçilik alacağı, yıllık izin, fazla mesai gibi haklar açısından dava açmadan önce arabulucuya başvurmak dava şartı haline getiriliyor.

İş mahkemelerinde arabulucuya başvurmak zorunlu, eğer arabulucuya başvurmadan dava açarsanız dava şartı eksikliği nedeniyle davanız reddediliyor. O nedenle tekrar arabulucuya başvuracaksınız, uyuşmazlığınız çözülür, dava açmazsınız; çözülmezse arabuluculuk tutanağıyla mahkemeye başvuracaksınız” şeklinde konuştu.

(Taner ŞİMŞEK)

Editör: TE Bilisim