Soma katliamında hayatlarını kaybeden 301 madencinin ölümlerinin üzerinden bir yıl geçtiğini belirten Kahraman, bugün Türkiye’de işçi cinayetlerinin halen devam ettiğini söyledi. Kahraman, “2015 yılının ilk 4 ayında bile iş kazaları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 370’i geçmekte, ülkemizde her 6 dakikada bir iş kazası yaşanmakta, her 6-8 saatte bir işçi hayatını kaybetmekte, her 5,5 saatte bir işçi çalışamayacak şekilde sakat kalmakta olduğu gözlenmektedir” dedi.
Maden ve taş ocağı kazalarının önlenmesinde ülkemizin Çin’in gerisinde olduğunu ifade eden Kahraman, şu açıklamayı yaptı:
“Maden ve taş ocağı iş kazaları oranı ülkemizde %7,4, Çin’de ise %4,2’dir. Bununda çıkarılan her 3500 kamyon kömürde bir işçimizin hayatını kaybettiğine tekabül etmektedir. Bu iş kazalarının meydana geldiği işyerlerinin % 98’ine yakınının, sendikasız işyerlerinde meydana geldiği tesadüf olmamalıdır herhâlde.
Artık hem hükümetin hem de kamuoyunun hassasiyetle çalışma hayatında tüm aktörlerin birleşerek ortak bir karar alma ve uygulama safhasına geçilmesi gerekmektedir. Bunun içinde toplumsal bir seferberlik ilan edilmesi gereklidir.”
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim