Ortadoğu’da bitmek bilmeyen savaşlar nedeniyle Türkiye’ye sığınan çok sayıda Irak ve Suriye vatandaşı, şiddetli çarpışmaların kucağından kurtulmanın sevinciyle, yabancı bir ülkede “gurbet” zorluğunu bir arada yaşıyor.
Çorum’da da sayıları günden güne artan Irak ve Suriyeli sığınmacılar hayatlarını çeşitli güçlüklerle mücadele ederek sürdürüyorlar.
Bu güçlüklerin bir nebze olsun aşılması için Çorum Belediyesi tarafından sığınmacılara tahsis edilen Çevreyolu 73-B numaradaki “Yardım ofisi” her gün çok sayıda mültecinin uğrak yeri oluyor.
Burada gönüllü olarak bulunan 3 Iraklı sığınmacı doktor, kendileri gibi sığınmacı olan Irak ve Suriye vatandaşlarına gönüllü olarak hizmet sunuyor.
Her üçü de Musul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Iraklı dâhiliye uzmanları Asama Nooh İbrahim (26), Ameen İshag Humadi (25) ve Masood Mahmood Yaseen (29), Çevreyolu’ndaki İlim Yayma Cemiyeti’nin karşısında bulunan ofiste her yaştan mülteci hastaları muayene ederek, ilaç yazıyorlar.
Çorum Belediyesi’nin tahsis ettiği bu ofiste ayrıca her Salı günleri kıyafet dağıtımı da yapılıyor.
Gönüllü olarak sığınmacılara yardım eden Iraklı üç genç doktor; hasta sayısının fazla, ilaçların ise yetersiz olduğundan yakınarak, “ Özellikle sığınmacılar arasında kanser ve şeker hastası bir hayli fazla. Sıkıntılar büyük. Muayene için uygun bir klinik ortamı maalesef yok. Kısıtlı imkânlarla ve az sayıdaki teknik gereçlerle elimizden geldiğince insanlara faydalı olmaya çalışıyoruz. Hastalarımıza daha iyi hizmet sunabilmemiz için uygun bir muayenehaneye ve tıbbî gereçlere ihtiyacımız var.” şeklinde konuştular.



(Aliye ÖNCEL)

Editör: TE Bilisim