Önceki gün Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Dr. Sertaç Doğanay’ın konuşmacı olarak yer aldığı etkinliğe Rektör Reha Metin Alkan, TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Yücel, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Kadir Söngüt, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Ömer Sobacı, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Erzen’in yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Dr. Sertaç Doğanay, internetin kısa tarihinden başladığı konuşmasında web sitesinin dünyada ilk kez 1991 yılında kullanıma geçtiğini söyledi.
Zaman içerisindeki değişim ve gelişime işaret eden Dr. Doğanay, “Büyük Veri (big data) olarak adlandırılan halihazırda internette ziyaret edilen her sayfanın anlamlandırıldığı alan, internet kullanıcıları ile ilgili pek çok bilgiye ulaşılmasını ve analiz edilmesini sağlıyor. Bu açıdan bakıldığında sosyal medya görüldüğü kadar masum değil. Çünkü elde edilen veriler sadece ticari amaçla kullanılmıyor.” diye konuştu.
İnternet ve sosyal medya araçlarının geçmişten günümüze kadar geçirdiği tarihsel gelişime değinen Dr. Sertaç Doğanay, 2001’de Wikipedia, 2005’te Youtube, 2006’da Facebook ve Twitter ile 2007’de akıllı telefonlarda internetin kullanılmaya başlandığı bilgisini vererek 2014’te 1.1 milyar web sitesi ve yine aynı yıl itibarıyla 1.3 milyar Facebook kullanıcısı olduğunu bildirdi.



Küresel reklam harcamalarına (Emarketer) değinerek digital ve tüm reklamların harcama oranlarını karşılaştırmalı olarak veren Dr. Doğanay, İngiltere’de 2 ay önceki verilerde internet ve sosyal medyadaki oranın yüzde 50’yi geçtiğini, bu veriyi takiben Norveç, Çin, Danimarka, Hollanda, Kanada, ABD ve G. Kore’nin de yaklaşık oranlara sahip olduğunu, Türkiye’nin ise sanal reklam giderlerinin 2015’in ilk 6 aylık döneminde 662 milyon lira olduğunu kaydetti.
Dr. Doğanay, internet üzerinden geliştirilen uygulamalar sayesinde az maliyet ve personelle dünya çapında büyük gelir elde etme imkânı olabileceğini belirterek şöyle devam etti:
“Bunun için iyi fikirlere, doğru bir iş kurgusuna ve fona ihtiyaç var. Bu sayede çok daha kârlı bir işletme kurulabilir. Teknoloji, çok hızlı büyüyor ve zaman geçtikçe daha da ucuzluyor. Dünyanın en değerli şirketlerinin gelir kapısı internettir. Türkiye'de her gün 4,6 saat internet kullanılıyor. Türkiye olarak bizler çok yoğun ve aktif bir şekilde sosyal medyayı kullanıyoruz. İnternet, bugünü ve geleceği kuşatan bir bilgi ağı hâline geliyor. Yaşanan gelişmelere ayak uydurmak ve dijital pazarda yerimizi almak durumundayız.”
Türkiye’de internet aramalarının kullanımı hakkında da bilgi sunan Dr. Doğanay, Google’ın dünyayı yöneten çok büyük bir güç olduğuna vurgu yaparak, Google aramalarının da göründüğü kadar masum olmadığını ve yapılan aramaların en az 2 ayda bir temizlenmesi tavsiyesinde bulundu.
Konferans soru-cevap kısmının ardından Dr. Sertaç Doğanay’a plâket ve ödül verilmesiyle sona erdi.

(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim