Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü’nde yüksek lisansını başarıyla tamamlayan Çınar, aynı zamanda bölümün ilk mezunu oldu.

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan’ın danışmanlığında tez çalışmasını tamamlayan Çınar, “Yerel İnternet Gazeteciliği: Çorum Örneği” konulu tezinde, Çorum’da yayın yapan yerel internet gazetelerinin internet gazeteciliğinin imkânlarından ne ölçüde yararlanabildiğini araştırdı.

Yeni medya kavramı ile yerelde gazetelerin son gelişim süreci ile dönüşüm tespitinin araştırıldığı tez çalışmasında yerelde basılı gazetelerin web siteleri ile internette yayın yapan yerel internet gazetelerinin web sitelerinin karşılaştırılarak yerel gazetelerin internet ortamını nasıl kullandıkları tespit edildi. Çalışmada çevrimiçi gazetecilik uygulamalarının yerel basına sunabileceği imkanlar ele alındı..

Araştırma sonucunda, yerel basının çevrimiçi imkânları kullanarak küresel bir yapıya dönüşebileceğine dikkat çekildi. Demokrasinin yerleşmesine, düşüncelerin paylaşılmasına ve bilginin yayılmasına zemin hazırlayan internetin, yerel gazetelere haberlerinde yerellik anlayışını kaybetmeden mekânsal sınırları aşarak yöreye ait haberleri dünyaya taşıma imkânı sağladığı belirtildi.

Etkileşimi artıran, katılımcı demokrasiyi teşvik eden internetin, uzakları yakın kılması özelliği ile bezenmiş yeni bir yerellik anlayışı getirdiğine vurgu yapıldı. Özellikle yerel basın kuruluşları açısından internetin ve internet gazeteciliğinin sunduğu olanakların tam manasıyla kullanılabilmesinin ekonomik şartlara bağlı olduğu da belirtildi. Dolayısıyla söz konusu yerel gazeteler de, imkânları ölçüsünde internet ortamında var olabileceğine dikkat çekildi. Çorum internet gazetelerinin oldukça başarılı oldukları, ancak internet teknolojisinin gazetecilik mesleğine sağladığı avantajları tam olarak kullanmadaki sürecin devam ettiği vurgulandı.

Fakülte Dekanı Prof. Dr. Nazife Güngör, Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan ve İstanbul Şehir Üniversitesi Doktor Öğretim Görevlisi Övünç Meriç’in yer aldığı tez jürisinde savunmasını başarıyla tamamlayan Meltem Çınar bölümün de ilk mezunu oldu.

Çınar, daha önce de Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde yüksek lisans yapmıştı. Yıllardır başarıyla sürdürdüğü spikerlik ve sunuculuk mesleğini sahibi olduğu radyo yayıncılığı ile birlikte devam ettiren Çınar, böylelikle mesleki tecrübesini yaptığı ikinci mastırla taçlandırmış oldu.

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde faaliyet gösteren Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü profesyonel eğitim kadrosu ile dikkat çekiyor. Yeni medyanın gazetecilik üzerindeki etkilerini, gazeteciliği nasıl değiştirdiğini, dönüştürdüğünü akademik düzeyde inceleyecek akademik çalışmalara öncülük etmek, yeni medya ortamında gazetecilik mesleğini yapacak olan medya profesyonelleri için cazip bir eğitim programı sunuyor. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim