Bireylerin haklarının korunmasının, sağlıklı ve güçlü bir toplum olmanın temel öğelerinden birisi olduğunu anlatan Karaca, toplumda bireylerin en çok mağdur oldukları konuların başında kendi haklarının neler olduğunu, haklarını korumak için nasıl başvurmalarını bilmemeleri, bilseler de başvurmamalarının geldiğini dile getirdi. Bu doğrultuda bu bilinci artırmak ve kişilere ışık tutmak açısından kişilerin karşılaştığı olumsuzluklar ve tehlikeler için acil başvuru mercilerinin araştırılması, ticari anlamda karşılaşılan kötü niyetli kişi ve kişilere karşı ekonomik yönden zarara uğrayan vatandaşların başvuracağı mercilerin nereler olduğu, başvuru yoğunluğunun ne kadar olduğu gibi konularda araştırma yapılarak bilgi verilmesini istedi. Konu incelenmesi için hukuk ve insan hakları komisyonuna havale edildi.

37.4 MİLYON LİRALIK BÜTÇE KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ
2016 malı bütçesinin bazı ekonomik kodlarına ayrılan ödeneklerin yapılacak harcamalara yetmeyecek olması nedeniyle birim müdürlüklerinin ödenek taleplerini karşılayabilmek üzere 37 milyon 400 bin liralık ek ödenek talep edildi.
Çevre koruma ve Kontrol Müdürlüğüne 1 milyon 463 bin 500 lira, Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne 650 bin lira, İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü’ne 830 bin lira, İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’ne 400 bin lira, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne 1 milyon 611 bin lira, Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne2 milyon 816 bin 708 lira, Plan Proje Yatırım ve İnşaat Müdürlüğü’ne 2 milyon 319 bin 792 lira, Su ve kanal Hizmetleri Müdürlüğü’ne 9 milyon 425 bin lira, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’ne 1 milyon 930 bin lira, Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne de 15 milyon 954 bin lira olmak üzere 37 milyon 400 bin liranın istendiği konu incelenmesi amacıyla Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

KÖYE DÖNÜŞ PROJESİ HAKKINDA MECLİS ÜYELERİNE BİLGİ VERİLECEK
İl Genel Meclisi üyesi Mustafa Alagöz, verdiği önergede köye dönüş projesi ile ilgili bilgi istedi. Projenin hangi konuları kapsadığı, hangi illerde uygulandığı ve bu iller arasında Çorum’un olup olmadığını öğrenmek istediğini belirten Alagöz, bu projenin kredi imkanlarının ne kadar olduğu, kimlerin yararlanabildiği ve kaç kişiye verileceği konusunda bilgi verilmesini istedi.
Köylerde genç nüfus sayısının giderek azaldığını ve bu destekler sayesinde köyden kente göçün biraz olsun azaltılabileceğini vurgulayan Alagöz, bu sayede desteğin uygun olması durumunda üretimin de artabileceğini dile getirdi.

SOKAK ÇOCUKLARININ MARUZ KALDIĞI TEHLİKELERİ ANLATTI
Aile ve Engelliler Komisyonu Başkanı Arif Çamiçi, çocukların sokaklarda maruz kaldığı tehlikeler ve bu konularda neler yapıldığı ile ilgili meclis üyelerine bilgi verdi.
Yapılan incelemeler neticesinde nisan 2016 itibariyle 578 risk grubu aileye çocuk için aylık destek verildiğini anlatan Çamiçi, 2015 yılında da 276 çocuk hakkında işlem yapıldığını dile getirdi. 2016 yılında ise 10 çocuğa danışmanlık tedbiri, 2 çocuğa ise sağlık tedbiri işlemi yapıldığını kaydeden Arif Çamiçi, sokakta çalışan çocukları bekleyen tehlikeler hakkında da bilgiler verdi.
Çocukların; Şefkat eksikliği, Dengesiz Beslenme, Yasa dışı organ nakli, Eğitimden uzaklaşma, Suça yönelme ve şiddet, Fiziksel ve cinsel istismar, Topluma karşı uyumsuzluk, Psikolojik gelişim bozukluğu, Tehlikeli ve bulaşıcı hastalıklar, Uçucu ve uyuşturucu madde kullanımı gibi tehlikelerle karşılaşabildiğini söyleyen Çamiçi, bu tür ailelere ve çocuklara bireyler olarak sorumlu olunduğunu dile getirdi.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim