Vali Çiftçi, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı.

Valilik bünyesinde oluşturulan İl İnsan Hakları Kurulu’nun, kamu görevlilerinin yanı sıra yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan ve Valiliğe yapılan insan hak ihlali başvurularını değerlendiren ve çözüme kavuşturan bir kurul olduğunu hatırlatan Çiftçi, mesajında şu görüşleri dile getirdi:

“İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 70 yıl önce bugün, 10 Aralık 1948 tarihinde ilan edilmiştir. Ülkemiz 6 Nisan 1949 yılında İnsan Hakları Beyannamesi’ni onaylamıştır. Beyanname’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca kabul edildiği 10 Aralık tarihi, insan hakları bilincinin tüm dünyada yerleşmesi ve gelişmesi açısından, Beyanname’nin taşıdığı anlam ve önemin dünya kamuoyunca paylaşılması gayesiyle Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır.

İnsan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin evrensel değerler olduğu gerçeği ülkemizde de tam anlamıyla özümsenmiş ve insan haklarına saygı anayasamızın değiştirilemez ilkeleri arasında yer almıştır.

Demokrasi ve hukuk devleti anlayışının ön planda olduğu tüm çağdaş ülkelerde bireyin güvenliğine ve insan haklarına büyük önem verilmektedir. Demokratikleşme ve hukukun üstünlüğünün sağlanabilmesi için vazgeçilmez unsurlardan biri olan insan haklarının korunması ve teminat altına alınması amacıyla son yıllarda anayasanın bazı maddeleri değiştirilerek çok sayıda reform paketi kabul edilerek önemli adımlar atılmıştır.

Bu değişiklikler, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi açısından temel önem taşıyan yasal düzenlemelerle de pekiştirilmiştir. Türk Medeni Kanunu, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Kanunu, Vakıflar Kanunu, Engelliler Hakkında Kanun, Ailenin Korunması ve Kadına Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ve bu konuda 06.04.2016 tarihinde kabul edilen 6701 sayılı ‘Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu’ ile 24.11.2017 tarihinde yayımlanan ‘Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanununun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’ bu kapsamdaki önemli düzenlemelerden bazılarıdır. Yine 5982 sayılı Kanunla Anayasa’da güvence altına alınmış temel hak ve özgürlükler ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) kapsamındaki hususlardan birinin ihlal edilmesi durumunda Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yolu açılmıştır.

İnsan hakları, insan olmanın kazandırdığı haklardır. Başkası tarafından verilen bir söze veya teminata bağlı olarak ya da satın alınarak elde edilen haklar değildir. İnsan hakları, insan olmamızın ve onurumuzun doğal bir sonucudur. Bu hak ve özgürlükler; cinsiyete, ırka, renge, dile, dine, mezhebe, felsefi inanca veya siyasal düşünceye dayanmadan, bizatihi insan olmaktan kaynaklanan vazgeçilemez, devredilemez nitelikte hak ve özgürlüklerdir.

Valiliğimiz bünyesinde oluşturulan İl İnsan Hakları Kurulu, kamu görevlilerinin yanı sıra yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden oluşan ve Valiliğimize yapılan insan hak ihlali başvurularını değerlendiren ve çözüme kavuşturan bir kuruldur.

Hak ihlali ile ilgili başvuru ve şikâyetler Valilik ve Kaymakamlık binalarında bulunan insan hakları danışma ve başvuru masalarına veya her türlü iletişim araçlarıyla insan hakları kurullarına yapılabilmektedir.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü vesilesiyle, en yüksek evrensel değer olan insan haklarının korunması ve her alanda insan haklarının ön planda tutularak güvenli bir geleceğe ulaşmak arzusuyla herkesin 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününü kutluyor, tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim